Ik, Lepus Europaeus

Het is al weer een tijdje geleden dat we in Nederland mochten stemmen bij het referendum over een nieuwe Europese Grondwet. En we weten allemaal hoe dat is afgelopen: een grote meerderheid stemde tegen. Daarmee leek het hele verhaal van de baan. Want in Europa verandert er alleen iets als alle lidstaten het ermee eens zijn. En omdat Nederland dus tegen was, en later ook in Frankrijk geen meerderheid bleek, ging het hele feest niet door. Sindsdien is het stil geworden. In Nederland is "Europa" een politiek taboe: geen politicus durft er nog over te beginnen, uit angst om kiezers te verliezen.

Dat is dus balen. Want ik ben ervan overtuigd: Europe is here to stay, Europa is een realiteit, Nederland hoort erbij en het zal niet meer weggaan.

Afgelopen vrijdag was de Duitse Bondskanselier Angela Merkel in Den Haag op bezoek bij Balkenende. En waarover spraken zij? Juist, over Europa en hoe het nu verder moet. Lijkt me verstandig dat er een nieuw plan wordt gemaakt om te komen tot een fundamentele herinrichting van de Europese Unie. Op termijn moeten we groeien naar een Verenigde Staten van Europa.

Franz voelt zich in de eerste plaats Europeaan en pas in de tweede plaats Nederlander. Maar voorlopig voel ik me nog heel erg alleen. Wat is er toch met de Nederlanders dat maakt dat zovelen zo huiverig voor Europa zijn? Franz noemt zich vanaf nu de "Lepus Europaeus", de Europese haas.

klik voor een vergroting

Reacties

Anoniem zei…
Hazen zijn net konijnen.

FritZ hoorde ook tot de minderheid in Nederland in de stemming over de Europese Grondwet.

FritZ is nog steeds boos op de meerderheid die de realiteit van 1 Europa niet heeft in willen zien en die zich heeft laten leiden door de emoties van de dag.

Populaire posts van deze blog

kersen keren

5th Dimension Television

De mate van rampzaligheid