Het lijk bij de Keukenhof
Mijn vader was van 1930 en groeide op in Lisse. Hij heeft in zijn jonge jaren veel meegemaakt, maar vertelde daar slechts spaarzaam over. En het was toch allemaal niet niks, de crisis van de jaren dertig, de bezettingstijd, de jaren van opbouw na de oorlog, ga d'r maar aan staan. Eens vertelde hij een verhaal uit de oorlogstijd. Er was een Duitser neergeschoten, vermoord, bij de Keukenhof. Uit angst voor represailles van de Duitsers had hij zich een dag lang verborgen gehouden in een sloot buiten het dorp. Twee zinnen. Dit had op zich een goed verhaal kunnen worden, maar ja, met slechts twee zinnen kom je niet veel verder.
Vorig najaar kwam deze gebeurtenis, verhaal is eigenlijk een te groot woord, kwam deze gebeurtenis dus, voorbij in een gesprek met mijn zus. Een moord bij de Keukenhof, daar zou toch meer over te vinden moeten zijn. Even googlen, en jawel hoor! Tal van hits. Er blijkt zelfs een geheel boek te zijn gewijd aan deze gebeurtenis. In 2014 verscheen "Het lijk bij de Keukenhof - Over het leven en de liquidatie van de Belgische schrijver Jean Gustave Schoup (1893-1944)", geschreven door Cees van Hoore. In plaats van twee zinnen, nu een geheel boek, een biografie van 279 bladzijden, 42 hoofdstukken, en maar liefst 223 eindnoten. Het is nogal wat.
Ik heb het gelezen en ik moet zeggen: interessante kost. Het was dus geen Duitser die was vermoord, maar een Belg. Maar hij was wel door mensen van het verzet geliquideerd. De relatie met Lisse is jammer genoeg niet heel sterk, het was min of meer bij toeval dat het lijk in een bebost weiland bij de Keukenhof werd gedumpt. Veel Lissenaren doen er niet mee. Ja, de burgemeester (Van Rijkevorsel), de politieman die het lijk vond (Uittenbogaard), de nonnen van het Pius-klooster, maar dat is het dan wel. De reden voor de liquidatie? Schoup was een oplichter, een charlatan, een sjoemelaar, die duizenden guldens van het verzet had verdonkeremaand met gladde praatjes en sterke verhalen. Zo had zijn gehele leven tot dan toe eruit gezien. Een bijzondere man, waar veel over te vertellen blijkt. Leesbaar boek.
Reacties