Strandwal

Aardkundig gemodder

Het Kennemerlandse is deze week opgeschrikt door een zeer spraakmakend incident: de monumentale strandwal van Spaarnwoude is ernstig beschadigd bij graafwerkzaamheden. Onherstelbaar. Het alarmerende bericht over deze grove aantasting van ons unieke Noord-Hollandse aardkundige monument in de interneteditie van het Haarlems Dagblad was al voor zeer veel lezers aanleiding om geëmotioneerd te reageren. Foei! Schande! Drama voor ons nageslacht!

Met een shovel of zo heeft iemand wat graafwerkzaamheden uitgevoerd. En daarbij heeft hij/zij een stuk zand afgegraven. Da's alles.

Het dorpje Spaarnwoude blijkt dus op een zeer oude strandwal te liggen. Vijfduizend jaar geleden, zo aan het einde van de laatste ijstijd, waren daar de duinen langs de Noordzeekust. Inmiddels is de zee een aardig stukje opgeschoven naar het westen. En in dat opschuifproces zijn op verschillende plaatsen oude strandwallen achtergebleven. Noord-zuid, evenwijdig aan de kust. En tussen die strandwallen bevinden zich veengebieden. De binnenstad van Haarlem is ook gebouwd op zo'n strandwal.

Op de strandwal van Spaarnwoude staat de beroemde Stompe Toren. Goed zichtbaar vanaf de A9, die er vlak langs loopt, tussen de knooppunten Rottepolderplein en Velsen. Op de onderstaande foto van die Stompe Toren kun je goed zien dat de bodem onder de toren een stukje hoger is dan de bodem in de de omgeving. Dat is dus die strandwal.

Spaarnwoude - Stompe Toren

En nu is er dus een stukje oud zand weg. Drama? Ach, alles is relatief.

Reacties

Anoniem zei…
Fel baasje, die woordvoerder van de provincie, gezien deze tekst op de voorpagina van het HD: "Men moet daar met zijn poten vanaf blijven", zegt Eric Khodabux, de provinciale specialist in aardkundige monumenten. Die wal is bij hem in goede handen.

Populaire posts van deze blog

5th Dimension Television

kersen keren

De mate van rampzaligheid