Urimat

Hillary -of was het Michelle, daar wil ik vanaf zijn- legde in haar toespraak tot de Democratische Conventie in Denver uit dat Amerika het land van de vooruitgang is. Toen haar moeder werd geboren hadden vrouwen nog geen stemrecht, en nu mocht haar dochter een nationale oproep doen om Obama tot presidentskandidaat te verkiezen. Het kan verkeren, bedoelde ze kennelijk.

Nu is het alweer een tijdje geleden dat ik in Amerika was, en ik kan die Amerikaanse claim als het land van de vooruitgang met een persoonlijke getuigenis ondersteunen noch ontkrachten. Maar ik heb zo mijn twijfel na een ritje gisteren door Duitsland. Want wat ik daar heb gezien, dat legt de lat wel erg hoog. Dat betreft namelijk: de urimat.

De urimat is een geheel geautomatiseerd urinoir. Lichtgevend, zonder water en toch zelfreinigend, en met behulp van reclameuitingen waarschijnlijk financieel gezien met winst te exploiteren. Wanneer je plast dan licht het reclamevenstertje aan de bovenkant op, gedurende veertig seconden. Een waar marketingwonder der techniek. En dat allemaal zonder kosten voor mij als gebruiker: toegang tot de toiletruimte kost 50 eurocent, te voldoen in een aan een tourniquet gekoppelde automaat, maar voor dat geld krijg je een tegoedbon van 50 eurocent die je kunt besteden bij de aankoop van een kop koffie, een worstenbroodje, een gebakken vis of iets anders bij de Raststätte waar je bent beland.

In Amerika kunnen ze daar vast niet tegenop. Maar zeer waarschijnlijk kennen Hillary en Michelle de urimat niet.

Reacties

Isis zei…
Jullie zijn weer thuis!!!!
Hoe was het? Hebben jullie een leuke vakantie gehad??
Je maakt toch nog wel een vakantieverslag op je blog?

Populaire posts van deze blog

Everything is Broken

Milk Supply Chain Management

De Top-100 albums volgens de lezers OOR