Het boek

Het is bijna weer zover, de jaarlijkse boekenweek staat voor de deur. Vanaf volgende week woensdag 12 maart is het weer allemaal boeken - boeken - boeken. En auteurs - auteurs - auteurs. Elk jaar weer dat inteeltfeestje voor de Nederlandse literaire elite. Ik heb er zo'n hekel aan. Dat komt denk ik omdat ik lezen helemaal niet leuk vind. En auteurs vind ik doorgaans ook maar een hoog zelfingenomenkwasterigheid ten toon spreiden. Ik vraag me wel eens af, meestal zo in de week voorafgaand aan de boekenweek, of dat aan mij ligt. Waarom heb ik er zo'n hekel aan? Waarom voel ik zoveel plaatsvervangende schaamte wanneer weer eens de een of andere intellectuele dikdoenerige auteur als tafelheer naast Matthijs over van alles en iedereen een intellectuele mening verkondigt? Waarom zap ik Adriaan van Dis altijd direct weg? Existentionele vragen, waar ik al eeuwen mee worstel.

Eén antwoord weet ik wel: ik hou niet van fictie. Ik ben ermee gestopt. Al die quasi-psychologisch-verantwoorde karakters die de meest onmogelijke relaties onderhouden, de meest onwaarschijnlijke belevenissen doormaken, het kan me niet boeien. Sterker nog, ik erger me eraan.

Ik schep daarentegen een buitengewoon behagen in feitelijkheden die gedetailleerd en nauwkeurig zijn vastgelegd. Ik hou ervan boeken te hebben die vol staan met dingen die ik al weet, eerlijk uiteengezet zonder tegenstrijdigheden. Non-fictie dus, daar kan ik nog wel wat mee.

Ik ga proberen me te onttrekken aan al dat boekengedoe de komende dagen. Maar dat gaat me waarschijnlijk niet lukken. De eerste voortekenen zijn al gesignaleerd.

Reacties

Anoniem zei…
Hee Franz.
Je mág natuurlijk best van mening veranderen. Maar hoe verklaar jij deze bijdrage van jezelf op 25 juni 2006 in wat toen nog Franz' World heette??
Felix zei…
Ik hou ook niet van fictie: tijdverspilling. Maar ik kan me voorstellen dat af en toe een dosis fictie noodzakelijk is om de geest flexibel te maken voor het opnemen van non-fictie.

Populaire posts van deze blog

Everything is Broken

Milk Supply Chain Management

De Top-100 albums volgens de lezers OOR