Egypte aan de Mississippi

Wooly Bully - Sam the Sham & the Pharaohs

Wat een toeval: we beginnen met de eerste Amerikaanse nummer-1 in de Nederlandse top 40. Vanaf 10 juli stonden Sam the Sham en zijn farao-vriendjes uit Memphis bovenaan. Ze hadden wereldwijd een enorm succes met deze novelty-song. Geschreven door Sam zelf.

Gaat natuurlijk helemaal nergens over (sommige radio-stations boycotten het liedje omdat het zou verwijzen naar homoseks?!), maar ze hadden wel lol. Volgens één van de grotere jongens op mijn school -zo een die ze in Engeland een bully noemen- rijmde Wooly Bully op "kontje voelen" (waarbij hij je dan een enorme schop onder je achterste verkocht). Gemengde gevoelens op een schoolpein in oud-IJmuiden.

Een song volgens de standaard 16 bar blues-structuur. Niks mis mee natuurlijk, prima feestnummer -dat is het nog steeds-, maar duidelijk nog met twee wielen in het pre-Like a Rolling Stone-tijdperk.

Sam en de Pharaohs hebben in Nederland het grote succes van deze song niet meer kunnen evenaren. De singles hierna bleven in de onderste regionen van de hitlijst hangen. In de VS zouden ze met Lil' Red Ridin' Hood nog één enorme hit hebben, maar daar is het dan bij gebleven. Sam is niet rijk geworden van zijn hit. Hij heeft het na Wooly Bully nog een jaar of vijftien geprobeerd in de amusementsindustrie. Toen gaf hij het op en is hij predikant geworden.

Wooly Bully zou vier weken op 1 blijven staan. En werd opgevolgd door [klik hier].

Reacties

Populaire posts van deze blog

Everything is Broken

Milk Supply Chain Management

De Top-100 albums volgens de lezers OOR