Hysterie

Help! - The Beatles

In 1965 was de Beatlemania op zijn hoogtepunt. Alles wat die gasten aanraakten veranderde in goud. Liedjes, elpees, epee's, het vinyl was niet aan te slepen. Allerlei Beatle-prullaria verkocht enorm. De term merchandizing bestond nog niet, maar als marketing-concept is het ongetwijfeld in die tijd ontwikkeld. Er kwam zelfs een film van de Fab Four, een film met een dunner dan dun verhaaltje. Maar dat gaf allemaal niets, want de fans zouden toch wel naar de bioscoop komen en hun kaartje kopen. Business.

Die film heette Help! De titelsong kwam uit op single en die single kwam -natuurlijk- op de eerste plaats van de hitparade. Dat was op 7 augustus 1965.

Help! is een Lennon/McCartney-song. Geschreven en gezongen door John Lennon, die daar zelf best wel tevreden over was. Hij beschouwde het achteraf als een van de best geslaagde van zijn Beatles-liedjes.

Je kan aan alles zien dat jongens nog erg veel plezier hadden in het zingen en spelen.

De opnames voor het liedje waren in april gemaakt, twee maanden voordat Bob Dylan zijn Like a Rolling Stone zou opnemen. The Beatles zijn hier dus nog niet beinvloed door Dylan. Maar die invloed zou zich heel binnenkort wel doen gelden: in het repertoire van de Beatles kun je een hele duidelijke scheidslijn leggen tussen het vroege werk en het late werk. En die scheidslijn, dat is Help! Niet alleen dit liedje, maar eigenlijk de hele elpee is het laatste werk uit die vroege periode. Na Help! zouden de Beatles andere liedjes schrijven, zingen en spelen. Voor het zover was hadden we dus nog de hysterie van de Beatlemania en deze single. En er zou nog een single worden uitgebracht van die Help!-elpee. Maar die komen we later in 1965 nog wel tegen.

Help! zou zes weken aan de top van de hitparade staan. Tot ver in september. Klik hier voor de opvolger.

Reacties

Populaire posts van deze blog

De waterheld van Het Loo

Lemming management

Gewoon lekker