De solist tussen de cynici

Yesterday - The Beatles

Alles leuk en aardig natuurlijk, zo'n vreemde vogel als Dave Berry aan de top, maar de rangorde moest wel weer worden hersteld. Op 13 november 1965 stonden gewoon The Beatles weer bovenaan. Met Yesterday, de tweede single van de Help!-elpee.

Yesterday, misschien wel het bekendste Lennon/McCartney-liedje, is helemaal geen Lennon/McCartney-liedje, hoewel het wel zo op het label staat. Maar feitelijk is het een solosong van Paul McCartney, waar geen enkele andere Beatle aan te pas kwam.

Die vonden het ook maar niks, dat solo-gedoe. Ze hadden het al niet zo'n goed idee gevonden dat Paul dit liedje in zijn eentje had opgenomen en ze waren het er al helemaal niet mee eens dat dit op single zou uitkomen. In het Verenigd Koninkrijk gebeurde dat ook niet. Maar in de rest van de wereld wel. En overal was het een gigantische hit. Dus ook in Nederland.

Dat die andere Beatles gemengde gevoelens hadden bij Yesterday blijkt uit het onderstaande filmpje. Met onverholen cynisme kondigt Harrison het liedje en de zanger aan, en na afloop komt Lennon met een bosje bloemen voor Paul het podium op. De sfeer zat er goed in.

Yesterday is volgens het Guiness Book of Record het meest gecoverde liedje uit de popgeschiedenis. Het zal allemaal wel. Ik vind het een beetje een flauw, suikerzoet zeikliedje. Ik snap wel dat die andere Beatles dit gedoe niet zo zagen zitten. Die hadden in de tussentijd het nieuwste werk van Dylan gehoord, en zij begrepen dat daardoor alles intussen veranderd was. Yesterday was een liedje van gisteren. En bovendien, in een band heb je niks aan solisten.

Yesterday werd in de Abbey Road-studio in Londen opgenomen tussen 11 en 14 juni, op dezelfde dagen dat Dylan een paar duizend kilometer verderop in New York Like a Rolling Stone opnam.

Yesterday zou tot aan de kerst bovenaan staan; en werd toen opgevolgd door [klik hier].

Reacties

Populaire posts van deze blog

IJzeren Poort

Lemming management

Gezellig een stukje varen - Albert Edelfelt, twee schilderijen