Hello Spaceboy

David Bowie

Space Oddity - David Bowie (1969)

Vandaag op de kop af veertig jaar geleden, een zeer historische gebeurtenis: de carrière van een nog jonge en totaal onbekende Engelse popmuzikant kreeg een enorme boost. De BBC besteedde op de telly natuurlijk erg veel aandacht aan dat maanreisje van de Apollo 11, en die vele programma's begonnen en eindigden steeds weer met dat leuke toepasselijke liedje over die astronaut die lekker in zijn raketje, de Major Tom, zat en niet meer terug naar de aarde wilde. Dat liedje werd door al die airplay een enorme hit, en a star was born: David Bowie was in business.

Apollo 11Van Neil Armstrong, Buzz Aldrin (en hoe heette die derde ook alweer?) hebben we bij wijze van spreken nooit meer iets gehoord na die trip, maar David Bowie is niet meer weg te denken uit ons collectieve cultuurgeheugen. Waar zouden we zijn zonder Major Tom?

Bij gelegenheid van het veertigjarig jubileum van Space Oddity wordt er vanavond op de tv over de hele wereld aandacht besteed aan dat maanreisje. En ook speciaal voor de gelegenheid is er in een feestelijke editie een digitale EP-versie uitgebracht van het liedje. Downloadable. Vier wat afwijkende versies, maar die kenden we al. Maar ook, en dat is het meest bijzondere, de acht tracks waarop de individuele instrumenten en zang ooit in de studio zijn vastgelegd. Dus de drum en basgitaar apart, de 12-snarige gitaar apart enzovoort. En dan is het de bedoeling dat je ook nog speciale software (iKlax) downloadt waarmee je die acht tracks naar eigen inzicht kan mixen en masteren.

Dat heb ik natuurlijk gedaan. En het resultaat is erg aardig. In de eerste plaats is het al verrassend dat het allemaal gewoon werkt. Is wel wat gedoe met product codes en activation codes en zo, maar goed, wanneer je daar doorheen bent, dan is dat het ook en kun je lekker aan de slag.

Dan kun je lekker als engineer en als producer zelf aan de knoppen draaien. Bas wat harder, strijkers helemaal weg. Hier wat extra echo, daar wat meer gitaren. En ik kan je zeggen: dat valt nog helemaal niet mee! Die Gus Dudgeon heeft toendertijd een prima job geklaard.

Binnenkort in dit space theater: Space Oddity [Franz' mix]. Gratis downloadable.

Tracks:

Space Oddity [mono single edit] - Space Oddity [US mono single edit] - Space Oddity [US stereo single edit] - Space Oddity [1979 re-record] - Space Oddity [bass and drums] - Space Oddity [strings] - Space Oddity [acoustic guitar] - Space Oddity [mellotron] - Space Oddity [backing vocals, flute & cello's] - Space Oddity [stylophone & guitar] - Space Oddity [lead vocal] - Space Oddity [main backing vocal including countdown]

Fury Noir
Don't follow leaders, watch your parking meters

Reacties

Isis zei…
Laat ik nu gewoon heel benieuwd zijn hoe kleine Franz de maanlanding heeft beleefd....
Franz zei…
Zie daarvoor hier, Mannen op de maan.

Populaire posts van deze blog

IJzeren Poort

Lemming management

Gezellig een stukje varen - Albert Edelfelt, twee schilderijen