Zingen vanuit de praatstoel

David Bowie

Storytellers - David Bowie (2009)

Het zijn zware tijden voor de fans van David Bowie. De man is ermee opgehouden na zijn hartaanval in de zomer van 2004. Geen tournees meer, geen nieuw werk, niks. We moeten het sindsdien doen met heruitgaven van oude albums, met nieuwe compilaties van oud werk, met mash-ups. Allemaal welkom natuurlijk, maar toch.

Sinds deze week ligt er weer zo'n "nieuw" album in de winkels. Deze keer eentje van tien jaar geleden. Op 23 augustus 1999 gaf Bowie voor het eerst sinds bijna twee jaar weer eens een volledig optreden, in een exclusieve sessie in de Manhattan Center Studios in New York voor MTV's VH1's Storytellers. Dat was vlak voordat het "hours..."-album zou uitkomen. Bowie speelde enkele liedjes van dat nieuwe album (Seven, Survive), een paar van zijn overbekende hits (Life on Mars?, China Girl), maar ook enkele liedjes die hij uit de diepste krochten van zijn oeuvre had opgediept. Wat te denken van Can't Help Thinking About Me, een song uit 1965, die hij na 1967 nooit meer live had gespeeld! Bowie was in vorm, en volledig op zijn gemak. Tussen de liedjes door vertelde hij honderduit; het was per slot van rekening voor Storytellers. Hij was ontwapenend charmant, openhartig en grappig. Hij haalde herinneringen op aan Marc Bolan, aan Steve Mariott, aan zijn tijd met Iggy Pop in Berlijn.

Bowie vertelt onder andere over één van zijn eerste optredens als Ziggy Stardust, ergens in het noorden van Engeland. Een toilet? 'Daar, op het einde van de gang, zie je daar die wasbak? There you go.' Bowie protesteert omdat hij niet in die wasbak wil plassen, maar daar heeft de baas van de tent weinig begrip voor: 'Look son, if it's good enough for Shirley Bassey, it's good enough for you.'

Er circuleerden natuurlijk al bootlegs van dit optreden, maar dit is toch the real thing. Hij had een prima band bij zich. Het werd een gedenkwaardig optreden; het zou de laatste keer zijn samen met zijn gitarist / long-time collaborator Reeves Gabrels (dat is die kale met die zonnebril). De andere gitarist in de band was Mark Plati, die heel kort hierna ontslag zou nemen om bij Robbie Williams te gaan spelen.

In oktober 1999 werd het (in ge-edite vorm) in de VS op tv uitgezonden. En nu is dat optreden voor iedereen beschikbaar. Op cd en op dvd. De cd heeft acht liedjes, de dvd heeft er vier meer. De dvd heeft drie geluidstracks: stereo, Dolby Digital 5.1 en een DTS 5.1. En het klinkt allemaal super! Er is nogal wat live-materiaal van Bowie beschikbaar, maar dit is één van de beste; eigenlijk alleen overtroffen door het optreden in het BBC Radio Theatre van 27 juni 2000 (de bonus-disc van de Bowie at the Beeb-cd's).

Met dergelijke uitgaves zijn zware tijden ineens veel minder zwaar.

De band

David Bowie (zang / gitaar) - Reeves Gabrels (gitaar) - Mark Plati (gitaar) - Mike Garson (keyboards) - Gail Ann Dorsey (basgitaar) - Zachary Alford (slagwerk)

Tracklist:

cd: Life on Mars? - Rebel Rebel - Thursday's Child - Can't Help Thinking About Me - China Girl - Seven - Drive-In Saturday - Word on a Wing

dvd: Life on Mars? - Rebel Rebel - Thursday's Child - Can't Help Thinking About Me - China Girl - Seven - Drive-In Saturday - Word on a Wing
bonus: Survive - I Can't Read - Always Crashing in the Same Car - If I'm Dreaming my Life

Fury Noir
Don't follow leaders, watch your parking meters


Reacties

Populaire posts van deze blog

IJzeren Poort

Lemming management

Flatten the curve