Voorgerecht met bas

Paperback Writer - The Beatles

Na een korte pauze in het begin van 1966 begonnen The Beatles in april aan de opnames van wat hun volgende album zou worden: Revolver. En net als bij hun vorige elpee werd de single apart uitgebracht. Maar deze keer niet tegelijkertijd: eind mei lag Paperback Writer al in de winkels; Revolver zou pas in augustus verschijnen.

The Beatles hadden wel weer een nieuwigheidje: speciaal voor tv, een video-clip! De eerste in de popgeschiedenis. Na Dylan's Subterranean Homesick Blues dan. Maar The Beatles hadden dan wel de primeur van de eerste video-clip in kleur.


Paperback Writer is een geweldige song, gedragen door Paul's basgitaar. Om een steviger basgeluid te krijgen, speelde hij tijdens de opnames niet op zijn vertrouwde Hofner-bas, maar op een nieuwe Rickenbacker 4001 (foto). En met plectrum, zoals het natuurlijk hoort. Met allerlei trucs (speakers als microfoon gebruiken en zo) klonk het zoals Paul en John vonden dat een basgitaar moest klinken. (In het filmpje zie je hem overigens nog wel met zijn Hofner). Een echte klassieke popsong. En een veelbelovend voorgerecht voor het later te verschijnen Revolver.

Vanaf 2 juli stond Paperback Writer twee weken op de bovenste plaats in de Top 40.

In de categorie trivia: op het hoesje van de single staan fotootjes van McCartney, Harrison en Lennon waarop ze alledrie linkshandig gitaar spelen. Van McCartney is dat natuurlijk bekend, maar van die andere twee?! De foto's van Lennon en Harrison zijn ongetwijfeld gespiegeld. Wie bedenkt zoiets?

Reacties

Populaire posts van deze blog

IJzeren Poort

Lemming management

Gezellig een stukje varen - Albert Edelfelt, twee schilderijen