Pop met ballen

These Boots are Made for Walkin' - Nancy Sinatra

The Beatles hadden bijna vijf maanden aan de top van de single-lijst gestaan, maar op 19 maart kwam daar een eind aan. Niet omdat hun populariteit afnam, maar simpelweg omdat ze gas terug hadden genomen; ze hadden geen nieuwe single en zouden pas in april weer de studio ingaan. Dus was er even gelegenheid voor andere artiesten. De opvolger van Michelle op nummer 1 in Nederland kwam uit Amerika. Geschreven en geproduceerd door Lee Hazlewood, gezongen door Nancy Sinatra, de toen 25-jarige dochter van. These Boots are Made for Walkin' kwam trouwens ook in de VS en in het Verenigd Koninkrijk op 1; het was een transatlantische mega-hit.

Het eerste dat opvalt aan het liedje is de contrabas, bespeeld door Chuck Berghofer: "Producer Lee Hazlewood asked Chuck to put a sliding run on the front of the tune. Chuck complied by playing notes about three tones apart (4-6 frets apart), but Lee stopped the take. "No Chuck, make your sliding notes closer together", and that is what you hear."

Maar wat het liedje vooral zo bijzonder maakt is de tekst en de manier waarop de zangeres die presenteert: ze is boos, ze heeft het gehad met haar vriendje en ze laat er geen gras over groeien. "Are you ready, boots? Start walkin'!" De door Dylan ingezette trend (woede) en de door Lennon en McCartney ingeslagen weg (no more silly love songs) maakt school. Dit is een lied met ballen, maybe the finest bitchy kiss-off in pop history.

Nancy Sinatra at 54Een klassieke popsong, die volledig terecht nog steeds als zodanig wordt erkend. Nancy Sinatra zou in de VS nog tientallen hits hebben, waarvan er slechts enkele (Jackson, Somethin' Stupid, You Only Live Twice) ook in Europa bekend zouden worden. Dit was echter haar enige nummer 1.

Later in haar carrière zou ze nog eenmaal wereldwijde publiciteit halen door een fotoreportage in Playboy. Dat was in 1995, toen ze dus al 54 (!) was.

These Boots are Made for Walkin' zou de top van de hitlijst ruim een maand bezet houden.

Reacties

Populaire posts van deze blog

IJzeren Poort

Lemming management

Gezellig een stukje varen - Albert Edelfelt, twee schilderijen