Uitgedaagd

Sloop John B - The Beach Boys

In 1966 was het popwereldje nog klein, vergeleken met hoe het er tien jaar later uit zou zien. Een handjevol hoofdrolspelers, dat elkaar goed in de gaten hield. Bob Dylan's Like a Rolling Stone inspireerde The Beatles om Rubber Soul te maken. En op zijn beurt was Rubber Soul weer de inspiratie voor Brian Wilson. Ver weg in Californie was de zanger - oprichter - artistiek leider van The Beach Boys van zijn stoel gevallen toen hij dat Beatles-album hoorde. Voor het eerst was hier een album dat niet alleen een verzameling losse liedjes was, maar tegelijkertijd op de een of andere manier ook een geïntegreerd geheel vormde! Naar zoiets had Wilson nou al tijden gezocht. Terwijl de andere Beach Boys door de VS toerden, bleef Wilson thuis, werken aan zijn antwoord op The Beatles.

En dat antwoord werd de elpee Pet Sounds. De initialen PS verwijzen naar Phil Spector, de man die als producer de wall of sound ontwikkelde. En Brian Wilson wilde die sound overtreffen. De band koos Sloop John B als het uithangbord, dat wil zeggen, dat liedje werd de single. Maar niet nadat ze eerst een flinke discussie met de platenbazen hadden gehad, want die zagen dit absoluut niet zitten: dit kon nooit wat worden; een popliedje met een stukje a capella in het midden. Ongehoord!

Sloop John B werd in maart uitgebracht, de elpee zou twee maanden later volgen.

Beach BoysSloop John B is een bewerking van een traditionele folk-song uit het Caraibisch gebied. Het was de trendbreuk in het werk van de Beach Boys. Geen liedje over snelle auto´s en mooie badpakmeiden; met dat soort liedjes had Brian Wilson het gehad.

Het was een zeer succesvolle single, met hoge hitnoteringen in de VS (#3), in Engeland (#2) en ook in Nederland, want op 14 mei 1966 veroverde het de eerste plaats in de Nederlandse top 40. The Beach Boys zouden vier weken op 1 blijven. Sloop John B was hun eerste nummer 1-hit in Nederland; het zou hun enige blijken.

Reacties

Populaire posts van deze blog

IJzeren Poort

Lemming management

Gezellig een stukje varen - Albert Edelfelt, twee schilderijen