klassieke zakkenvuller

Allen KleinAllen Klein, de oud-manager van de Beatles en de Rolling Stones, is vandaag op 77-jarige leeftijd in New York overleden.

De voormalige accountant verdiende een fortuin door zijn samenwerking met de Beatles en de Stones, maar ook met Bobby Darin, Sam Cooke en Connie Francis.

Klein ging in 1969 met de Beatles werken, met de instemming van Ringo Starr, John Lennon en George Harrison. Paul McCartney was er fel op tegen; hij stond erop dat zijn schoonvader Lee Eastman zaakwaarnemer zou worden. Deze onenigheid stond aan de basis van het uiteenvallen van de Beatles. McCartney liet liever de Beatles ophouden te bestaan, dan dat hij zou moeten toezien hoe Klein de Apple-zaak zou uitmelken.

Klein was al vanaf 1965 de manager van de Rolling Stones. Tot toenemend ongenoegen van Jagger, die hem steeds minder vertrouwde. Jagger wilde uiteindelijk van hem af, maar dat lukte alleen maar met een overeenkomst waarin de gewiekste zakenman de rechten op de meeste nummers van de Stones uit de jaren zestig verkreeg. Jagger c.s. richtten vervolgens hun eigen bedrijf op, Rolling Stones Company.

Klein's lijfspreuk was een aangepaste bijbeltekst: "Though I walk in the shadow of the valley of evil, I have no fear, as I am the biggest bastard in the valley".

Reacties

Populaire posts van deze blog

IJzeren Poort

Lemming management

Gezellig een stukje varen - Albert Edelfelt, twee schilderijen