Rubber Soul plus

We Can Work it Out / Day Tripper - The Beatles

Yesterday haalde het net niet tot het einde van het jaar 1965; in de laatste top 40 van het jaar werden The Beatles van de eerste plaats verdreven door ... The Beatles. Hun eerste single met een officiele dubbele a-kant kwam op 25 december op 1: We Can Work it Out aan ene kant van het vinyl, aan de andere kant Day Tripper.

De jongens waren het niet eens kunnen worden welke van de twee de a-kant van de single zou moeten zijn. Lennon vond Day Tripper het meest geschikt, de anderen vonden We Can Work it Out meer commercieel. Ze konden onder tijdsdruk -de plaat moest voor de kerst in de winkels liggen- niet tot een keuze komen en vandaar deze uitkomst.

Beide liedjes waren opgenomen in oktober, tijdens de Rubber Soul-sessies. Deze twee liedjes zouden niet op die elpee komen; om de een of andere reden wilden de Beatles hun singles en elpees zo veel mogelijk gescheiden houden. Ook veel andere bekende Beatles-liedjes staan niet op hun elpees -Paperback Writer, Penny Lane, Strawberry Fields Forever, All You Need is Love, Lady Madonna, Hey Jude en ga zo nog maar even door- en dat geldt dus ook voor deze twee. De single en de elpee werden op dezelfde dag uitgebracht, op 3 december.

De fans waren verrast: deze Beatles klonken anders dan de Beatles die ze al zo goed kenden. De teksten gingen ineens niet meer over min of meer onschuldige jongen-meisje dingetjes, niet meer allemaal rechttoe rechtaan rhythm & blues-schema's. En dan speelt Lennon ook nog op een harmonium!


Day Tripper heeft natuurlijk dat gitaar-riffje. De Rolling Stones hebben met Satisfaction een trend gezet.

Dit zijn twee prima songs, waarbij ik ook niet kan kiezen tussen de een of de andere. Dit is totaal anders dan Help! en diens voorgangers; The Beatles zijn in een paar maanden tijd ineens jaren vooruit in hun ontwikkeling. Wat Like a Rolling Stone allemaal niet teweeg heeft gebracht. The Beatles hebben het roer omgegooid.

We Can Work it Out / Day Tripper zou een groot aantal weken bovenaan blijven staan. Tot ver in 1966, toen het op 12 februari werd opgevolgd door [klik hier].

Reacties

Populaire posts van deze blog

IJzeren Poort

Flatten the curve

Lemming management