Vreemd

This Strange Effect - Dave Berry

Op 23 oktober 1965 was er een nieuwe nummer 1. Om de Beatles en de Rolling Stones de loef af te steken moest je van goeden huize komen. Of je moest wel iets héél bijzonders doen. We houden het er maar op dat Dave Berry (Sheffield UK, 1941) niet van goeden huize kwam.

This Strange Effect is een leuke song, aardig, maar niet veel meer dan dat. Geschreven door Ray Davies van de Kinks. Maar die vond het niet goed genoeg voor zijn eigen band, en stelde aan Berry voor dat hij het dan maar zou zingen. En het werd een enorme hit, vooral dankzij de, laten we maar zeggen onconventionele manier waarop Dave Berry zich presenteerde op tv. Die handjes! Kijk en huiver:

Dave Berry was korte tijd buitengewoon populair, niet alleen in Engeland, maar ook in Nederland en Belgie. Hij had een hele serie hits, waarvan dit de grootste was.

Een buitenbeentje. Met een beetje fantasie kun je hier al iets van de glamrock in herkennen (Alvin Stardust!), maar dat zou als genre pas in 1972 echt doorbreken. En ook de Sex Pistols hebben later nog songs van Dave Berry gecovered.

Een klassieke popsong, maar wel een vreemde. This Strange Effect zou drie weken bovenaan de hitlijst in Nederland staan. En werd opgevolgd door [klik hier].

In de categorie trivia: de gitaarpartij op dit liedje wordt waarschijnlijk gespeeld door Jimmy Page, die in die tijd als studiomuzikant zijn brood verdiende. En John Paul Jones speelt de bas. Een halve Led Zeppelin-song dus, maar dat is niet helemaal zeker. De studio's hielden niet echt nauwkeurige administraties bij. Handje contantje afrekenen, no audit trail.

Reacties

Felix zei…
Heeft er verder niks mee te maken maar hij heeft ook wel iets weg van Danny Kaye.
Anoniem zei…
Ray Davies heeft Strange effect speciaal geschreven voor Dave Berry , dit is te lezen in heel veel interviews
Het nummer werd zo'n grote hit door de bijzondere performance van Dave Berry , tijdens het zingen raapte hij een sigarettenpeukje van het podium , hij bewoog ook heel langzaam.

De compositie is

Populaire posts van deze blog

Over congressen en vliegtuigen

IJzeren Poort

Flatten the curve