Ice in the Sun

Het is eind juni en buiten lekker warm. Vanmorgen was ik nog druk in de weer met het verhuizen van een sofa (twee hoog!), en ik kan hier mededelen dat dat tot buitensporige transpiratie leidde. En dan hebben we het over N 52°7'45,08", de breedtegraad wel te verstaan. Hoe zou het zijn op de hogere breedten?

In ons noordpoolgebied is het natuurlijk ook zomer. Eind maart is daar het smeltseizoen begonnen. En gelukkig zijn er mensen die dat smeltproces continu in de gaten houden en daar voor ons mooie statistieken over publiceren. Op dit moment ziet het er ongeveer zo uit:

Het ijs smelt. Snel. De zeeoppervlakte bedekt met ijs is beduidend minder dan het langjarige (1979-2000) gemiddelde op deze dag in het jaar. Bijna op het laagterecord van twee zomers geleden. Global warming in een overduidelijke statistiek. Bepaald geen status quo.

Vorig jaar was het groot nieuws: de noordpool zou wel eens geheel ijsvrij kunnen worden! Dat gebeurde weliswaar niet, wat toen tot grote teleurstelling leidde. En daarop is de pers wat terughoudend geworden. Maar het heeft er alle schijn van dat het dit jaar opnieuw die kant uitgaat: ons noordpoolijs, dat van zo grote invloed is op het klimaat op het noordelijk halfrond, verdwijnt deze zomer met relatief grote snelheid. Alle reden om het van dag tot dag met grote belangstelling te volgen.

Tip: de website van het Amerikaanse National Snow and Ice Data Center. Dagelijks een update.

Reacties

Isis zei…
Het zou natuurlijk een grote ramp zijn als de noordpool ijsvrij wordt.. Maar aan elk nadeel zit een voordeel: het zou mij grote roem bieden in het hazenvoorspelspel!
Felix zei…
We kunnen altijd nog onze daken wit schilderen in een poging de warmtereflectie van de Noordpool te... evenaren.

Populaire posts van deze blog

IJmond e.o.

kersen keren

De coupe