The Rise and Fall of the Classic Rock Single

Een tocht langs de hoogtepunten van de klassieke popsingle.

De tweede helft van de jaren zestig is de periode van de grote doorbraak van de popmuziek. En eigenlijk ook het hoogtepunt van de single. Logisch, want voor succes had een artiest een single-hit nodig. Zonder hit geen optredens, zonder optredens geen geld. As simple as that. Tien jaar later zou dat fundamenteel anders zijn en was de rol van de single overgenomen door de elpee. Led Zeppelin was de eerste groep die megacommerciele successen boekte zonder hit. En een paar jaar daarvoor had de komst van AVRO's Toppop al een nieuwe visuele dimensie toegevoegd aan de hit. Video killed the radio star. De gouden tijd van de single begon in 1965 en eindigde in 1970.

[Misschien hebben we die hele popcultuur, of waarom niet gelijk maar alles wat we nu die jaren zestig noemen te danken aan de uitvinding van de transistorradio.]

Het precieze beginmoment is eenvoudig vast te stellen: dat was op 20 juli 1965, de dag dat Bob Dylan's Like a Rolling Stone op single uitkwam, de song die de popmuziek fundamenteel en voor altijd veranderde. Vanaf dat moment was niets meer hetzelfde als ervoor. In het jaar waarin Winston Churchill op 90-jarige leeftijd overleed als laatste van de leiders tijdens WO II, in de maand waarin de 22-jarige debutant Felice Gimondi de Tour won, in de week waarin Slash werd geboren, toen begon de golden age of classic rock. Met een klap op een snare-drum.

Bruce Springsteen kan zich die eerste klap nog herinneren: "The first time I heard Bob Dylan, I was in the car with my mother listening to the radio, and on came that snare shot that sounded like somebody had kicked open the door to my mind."

Die klap, die woede in Dylan's stem, het cynisme. En er kwam geen eind aan: zes minuten lang. No direction home.

Ik kan me die eerste klap niet herinneren; ik was acht en hield me bezig met de tafels van vermenigvuldiging. Maar met terugwerkende kracht kan ik me de impact van die klap op dat moment goed indenken.

We zullen deze zomer die golden age eens nader bestuderen aan de hand van de liedjes die de top van de top 40 haalden. Een liedjes-feuilleton, met een dagelijkse aflevering gewijd aan de nummers 1 in de Nederlandse top 40. En we beginnen dus met de nummer 1 van 20 juli 1965.

Reacties

Populaire posts van deze blog

De waterheld van Het Loo

Lemming management

Gewoon lekker