De waterheld van Het Loo

Koning Willem IIIEn dat is drie! Koning Willem III wel te verstaan. Ook dit bleek weer een geslaagde biografie, een fraaie beschrijving van het leven van een niet zo fraaie man. Als staatshoofd altijd in de contramine met ministers, met een enorme verachting van het parlement, conservatief tot op het bot. Als echtgenoot een gedegenereerde hork, gek op boerinnetjes en operazangeressen, driftig, boosaardig, egoistisch.

Erg interessant vond ik de beschrijving van de Europese context waarin Willem opereerde. Zo begrijp ik nu eindelijk waar De Krimoorlog over ging. En ook de ontwikkelingen in de Duitse Bond, voorafgaand aan de Frans-Pruisische oorlog, hoe Limburg een Nederlandse provincie werd, het komt allemaal erg duidelijk aan bod.

Er zitten ook saaie stukken in. Die ellenlange verhalen over ministers met ellenlange namen verveelden me al snel. In de 41 jaar van Willem's koningschap heeft hij heel wat ministers aangesteld en weer ontslagen. Taaie kost.

Ik heb erg veel plezier beleefd aan de drie koningsbiografie├źn; ik ga nu doorpakken met Wilhelmina, over wie C.Fasseur een biografie schreef die goed staat aangeschreven. Twee kloeke delen, ruim 1200 bladzijden, ik heb nog wat te doen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Everything is Broken

Milk Supply Chain Management

De Top-100 albums volgens de lezers OOR