Gewoon lekker

Pink Floyd - The Endless RiverPink Floyd - The Endless River

Sinds gisteren ligt een nieuw Pink Floyd-album in de winkel. Ja, echt, nieuw. Geen heruitgave van een oud album, niet de zoveelste compilatie, nee, echt nieuw werk. Of toch niet?

Het is al twintig jaar sinds het vorige studio-album, The Division Bell. En da's best een lange tijd. Toen waren ze nog met z'n drietjes. Nu niet meer, een paar jaar geleden overleed toetsenman Rick Wright. Gitarist David Gilmour en drummer Nick Mason nemen geen werk meer op. Maar er was nog wel een grote verzameling opnames van vroeger, dus uit begin jaren negentig en nog ouder. Vele uren muziek, opnames die nooit zijn gebruikt voor eerdere projecten. En uit die verzameling hebben ze nu een uur muziek geselecteerd en op deze cd uitgebracht. Korte stukken, lange stukken, op één na allemaal instrumentaal.

Interessant? Jazeker. Spannend? Niet echt.Ik heb hem nu vier keer van top tot teen beluisterd, en ik ben aangenaam verrast. Tevoren had ik me er niet al te veel van voorgesteld, ik verwachtte een onsamenhangende collage van korte, on-affe stukken. Dat blijkt een onderschatting te zijn. Er zit wel degelijk samenhang in.

Het geheel is onderverdeeld in vijf zelfstandige secties van elk zo tussen de twaalf en vijftien minuten. De eerste vier secties passen zodoende allemaal op één kant van de vinyl-uitgave. De vijfde secties bestaat uit drie losse bonustracks. En het geheel kabbelt lekker voort. Op de hoes staat een gondelier in zijn bootje over de wolken, en het is die ambient-sfeer die je een uur lang meevoert. Geen hoogtepunten, geen dieptepunten, gewoon lekker kabbelen. Als in zo'n bootje in de Efteling op het einde van een warme lome dag.

Af en toe een flard waarbij je denkt: Hé, dat ken ik! Thema's uit Shine On You Crazy Diamond, het intro van Us and Them, de gitaarrif van Run Like Hell. Dat zijn van die attentiepuntjes waar je even van opschrikt. Maar dan gaat het weer verder. En verder. En verder. Als een rivier zonder einde.

Gewoon lekker.

Tracks
Sectie 1:  Things Left Unsaid... - It's What We Do - Ebb and Flow
Sectie 2:  Sum - Skins - Unsung - Anisina
Sectie 3: The Lost Art of Conversation - On Noodle Street - Night Light - Allons-y (part 1) - Autumn '68 - Allons-y (part 2) - Talkin' Hawkin'
Sectie 4:  Calling - Eyes to Pearls - Surfacing - Louder than Words
bonustracks: TBS9 - TBS14 - Nervana

Reacties

Populaire posts van deze blog

Everything is Broken

Milk Supply Chain Management

De Top-100 albums volgens de lezers OOR