Lemming management

Je kunt veel zeggen van Theresa May, maar niet dat ze het snel opgeeft of zo. Ze is koppig, ze spreekt met een vreemd accent, ze begrijpt weinig van wat er op het continent gebeurt, maar je kan niet zeggen dat ze het snel opgeeft. Ja, we hebben het weer eens over de aanstaande brexit. May heeft een laatste truc bedacht, een ultieme poging om het Verenigd Koninkrijk uit de EU te leiden. Een bijzondere truc, dat moet gezegd.

Sinds november roept ze tegen het parlement van het VK dat de withdrawal deal die ze met de EU27 heeft onderhandeld, dat dat dé deal is. Iets beters is er niet, zo moet het, het kan niet anders. Dat parlement vond het onvoldoende, en stemde de deal af. Einde oefening, denk je dan. Maar niet als je Theresa May heet. Want dan zeg je tegen dat parlement iets dat neerkomt op: als jullie nu zeggen dat het tóch anders moet, dat die backstop paragraaf voor Noord-Ierland onaanvaardbaar is, dan ga ik dat wel vertellen in Brussel. En dan zullen die vast wel wat anders bedenken, iets waar jullie wél blij van worden. In haar argeloosheid vroeg ze nog aan dat parlement: wat willen jullie het liefst? Dat had ze beter niet kunnen doen! 'We willen helemaal geen withdrawal deal!' riep er een, ‘iets met ICT!’ riep een ander, ‘give Ireland back to the Irish’ klonk het vanuit een donker hoekje, allemaal door elkaar. Een right honorable MP riep ‘we willen gewoon in de EU blijven!’ en op dat moment werd het plotseling stil, muisstil. Na enige tijd verbrak iemand de stilte en fluisterde: ‘Hoe bedoel je, wil je de wil van het volk negeren? Het volk heeft gesproken, hoe kan je dan zeggen dat …?’

Ze weten het niet, ze weten niet wat ze willen, ze begrijpen het niet. De Britten gaan uit de EU, zoveel is duidelijk. Maar hoe, het blijft voor iedereen de vraag.

Maar Theresa May weet het wél! Ze gaat nu naar Brussel, ze gaat de deal heronderhandelen waarvan ze al twee maanden roept dat dit dé deal is. In Brussel zien ze haar ongaarne komen, die weten het ook niet meer. Dit is dé deal, ononderhandelbaar, dit is het best haalbare, zo moet het. Dit gaat niet goed komen.

Behalve dus voor Theresa, die weet het, ze heeft een plan: we spreken gewoon iets anders af met de EU. Wat dat andere dan is, dat weet niemand, maar daar maalt ze niet om. Lemming management.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Everything is Broken

Milk Supply Chain Management

De Top-100 albums volgens de lezers OOR