Baslijntjes Top 10 - 5

John Paul JonesDazed and Confused / Led Zeppelin [John Paul Jones]

In 1968 ontstond, op de rokende puinhopen van wat eens de Yardbirds waren, Led Zeppelin. Gitarist Jimmy Page, zanger Robert Plant, drummer John Bonham en bassist John Paul Jones. Enthousiast begonnen de mannen aan hun project; ze wilden direct van start. Maar hoe kom je zo snel aan liedjes om mee op te treden? Jimmy Page wist wel iets. Nog in de Yardbirds had-ie het jaar ervoor in New York in het voorprogramma gespeeld van folk-zanger Jake Holmes, en die zong toen Dazed and Confused (volgens zeggen over een mislukte lsd-trip). Dat konden de Zeps beter, vond hij.

Holmes' origineel was een liedje voor alleen zang, piano en gitaar. Daar moest dus nog wel iets aan worden gearrangeerd om er een rocksong van te maken. Kolfje naar de hand van John Paul Jones, die bij de groep was gehaald omdat hij zo goed kon arrangeren. Jones maakte er een spektakelstuk van in vier delen. Een langzaam eerste deel, gekenmerkt door twee neergaande baslijntjes, een sneller tweede bluesy deel, een uptempo derde deel voor een gitaarsolo met strijkstok, waarna het thema van het eerste gedeelte weer terugkomt voor het slot.

Het zou Led Zeppelin's signature piece worden. Tot aan 1975 speelden ze het zonder uitzondering tijdens elk concert. En het werd steeds langer, tot wel vijfentwintig minuten. De baslijn van het eerste en vierde deel is uniek: twee opeenvolgende chromatische neergaande toonladders.

G -----------------------------
D -----------------------------
A --10--9--8--7----5--4--3--2--
E 0--------------0-------------

Niet het meest bekende Led Zeppelinstuk bij de niet-fans. Maar heb je dit themaatje een keer goed beluisterd, dan vergeet je het niet snel. Ook voor niet-bassisten en niet-fans de moeite waard.

Reacties

Populaire posts van deze blog

kersen keren

5th Dimension Television

Het wonder van Haarlem