Algemene Beschouwingen

Op de koninkijke poppenkast van dinsdag volgden twee dagen van algemene politieke beschouwingen in de Tweede Kamer. Op woensdag waren de fractievoorzitters aan de beurt, en op donderdag reageerde de mp. Voor de oppositiepartijen is dit dé gelegenheid om eens breeduit blijk te geven van visie op het beleid voor het komend jaar. Altijd leuk.

SP, Groen Links, D66, de Partij voor de Dieren, de VVD, Wilders, Verdonk, de SGP, ze mochten allemaal hun verhaaltje doen. (Dat mochten de coalitiepartijen natuurlijk ook, maar die verhalen zijn altijd volstrekt oninteressant - ik weet nu al niet meer wat ze hebben gezegd).

Femke Halsema deed het geweldig. Prima debater. Duidelijk verhaal, ad rem scherp reagerend op anderen. Erg leuk was de wijze waarop ze Mark Rutte zichzelf deed afschilderen als een ouderwetse sigarenrokende kapitalist.

Dan de betogen van Kant, Pechtold, Rutte, Van der Vlist, Thiemen. Allemaal zo stereotiep, dat je je afvraagt waarom ze zo nodig de tekst van de Miljoenennota al dagen van tevoren nodig hebben. Hun verhalen waren hetzelfde als vorig jaar. En dat zal volgend jaar niet anders zijn.

Verdonk bakte er helemaal niets van. Daar maken we verder geen woorden aan vuil. Rita is helemaal gefocust op het neerzetten van de structuur voor haar TON.

Verder was alleen de bijdrage van Wilders de moeite waard. Ook hier: klare taal. Je weet van tevoren natuurlijk al wat hij gaat zeggen, maar daarbij kiest hij dan telkens weer verrassende bewoordingen. Weinig archaïsch taalgebruik. Hij rekende voor dat wanneer links in de afgelopen jaren niet zoveel geld zou hebben uitgegeven aan de integratie van niet-Westers nieuwkomers, dat dan alle hardwerkende Nederlanders een zeilboot zouden kunnen hebben. "Of we hadden gewoon voor de lol een ander land kunnen kopen" (Hij is voorstander van een fusie met Vlaanderen). Hij brengt het leuk.

Onze politiekers hebben hun kans gehad. Indrukwekkend? Nou nee. Visie op de toekomst? Ook niet gehoord. De verstandigste beschouwing deze week hoorde ik uit de mond van Wouter Bos, die het stalinistische Amerikaanse overheidsingrijpen in de financïele markt het einde van het kapitalistische systeem noemde.

Reacties

Populaire posts van deze blog

kersen keren

IJmond e.o.

Het wonder van Haarlem