Poolijs

In juli was het prominent in het nieuws: aan het einde van deze zomer zou de noordpool wel eens ijsvrij kunnen zijn. De journaals stonder er bol van; de NOS stuurde verslaggevers naar Spitsbergen.

En is het zover gekomen? Op de website van het Amerikaanse National Snow and Ice Data Center volgde ik van dag tot dag het smelten van het poolijs. De spanning liep met de dag op. Op de een of andere manier voelde het een beetje als een teleurstelling dat de smeltsnelheid toch minder hoog bleek dan verwacht. Ik bedoel, als je wat belooft, dan moet je het ook doen.

We zijn nu aan het einde van de zomer. Op het plaatje hiernaast de hoeveelheid ijs. Het is weliswaar minder dan het langjarige gemiddelde (weergegeven door de oranje lijn), maar het is nog flink wat. Zelfs de Northwest Passage, de doortocht langs de noordkust van Canada tussen de Atlantische Oceaan en de Stille Oceaan, blijkt niet geheel ijsvrij.

Al dat gedoe over een ijsvrije noordpool blijkt dus allemaal nogal opgeblazen. Volgend jaar een nieuwe poging?

Reacties

Felix zei…
Het is slechte PR geweest van wetenschappers om de ijsvrije noordpool als mogelijkheid te opperen voor dit jaar. Ongetwijfeld krijg je nu reacties waarin de geloofwaardigheid van klimaatprofeten aan de kaak wordt gesteld. Toch was dit jaar wel degelijk het eerste jaar waarin de mogelijkheid van een ijsvrije noordpool aanwezig was. Helaas is die mogelijkheid niet van satellietfoto's af te lezen en moeten we nog wel wat autokilometertjes afleggen om van die mogelijkheid een waarschijnlijkheid te maken.

Populaire posts van deze blog

Everything is Broken

Milk Supply Chain Management

De Top-100 albums volgens de lezers OOR