Uitnekschot

Er is geen andere aanpak mogelijk. Of je moet ze allemaal doodschieten”. De burgemeester van Gouda is cynisch. “En doodschieten is natuurlijk een onzinnig voorstel, ook al doen onzinnige voorstellen het electoraal goed.” Wilders had immers al voorgesteld om de soldaten uit Uruzgan terughalen om ze in de Goudse wijk Oosterwei de orde te laten herstellen. Maar de burgemeester vindt dat kennelijk niet zo'n goed plan.

De burgemeester gaat het op een andere manier aanpakken: gezinsbegeleiding met nadruk op repressie. “De vrijblijvendheid moet eraf, anders blijft de kraan openstaan die dit soort jochies levert. De productie in dit soort gezinnen is vrij hoog.” Maar hoe moeten we ons die aanpak dan voorstellen? Vanaf nu een kinderquotum-Chinese-stijl voor alle gezinnen in Oosterwei? Maximaal één jongetjeskind per gezin? En over hoeveel jaar zijn de problemen dan opgelost? Ik ben geen specialist op het terrein van het weer op de rails zetten van ontspoorde jongens. (In Gouda hebben ze overigens dit weekeinde kunnen oefenen met treinen). Ik zou dus ook niet weten of de aanpak van de burgemeester effectief kan zijn of niet. Ik wens hem en alle inwoners van Oosterwei er alleen maar veel succes mee.

Gezinsbegeleiding met nadruk op repressie kost natuurlijk wel wat. De burgemeester legt het uit: tien miljoen euro in vier jaar voor vijfentwintig probleemgezinnen. Even rekenen, dat komt neer op € 100,000 per gezin per jaar. Niet echt goedkoop. Dat doet het ongetwijfeld electoraal wat minder goed.

Wat me ook opvalt is de woordkeus van de burgemeester. Geen wollig bestuursjargon, geen verbloemende woorden. Cynisme in plaats van formalisme. De burgemeester is boos. En dan niet zozeer op die vijftien rotjochies die opgroeien voor galg en rad, nee, de burgemeester is boos op die Haagse politici die zo goed weten te vertellen hoe Gouda problemen met uitschot moet oplossen.

Zullen we afspreken dat lokale overheden de lokale problemen oplossen en dat de Tweede Kamer zich voortaan zal buigen over landelijke zaken?

Reacties

Freek zei…
Opvoeden blijft een lastig vak. Waarom krijgen we dat niet op school?

Populaire posts van deze blog

5th Dimension Television

kersen keren

De mate van rampzaligheid