Bassman

Coda Museum, Apeldoorn

Vandaag naar Apeldoorn geweest. Museum. Laatste dag van een speciale fototentoonstelling. Fotograaf: ex-Rolling Stones-bassist Bill Wyman.

Een interviewer vroeg ooit eens aan Charlie Watts hoe het was om vijfentwintig jaar te drummen bij de Stones. "That is five years work and twenty years waiting", had Watts geantwoord. En zo was het maar net. Wyman heeft die lange jaren wachten voor een groot deel doorgebracht met zijn privé-hobby: fotograferen. En waar alle andere fotografen steeds maar meer moesten wachten tot de heren bereid waren een fotoshoot toe te staan, zo kon Wyman doodgemoedereerd zijn gang gaan. Duizenden foto's heeft hij gemaakt tijdens de talloze toernees.

Uit al dat werk heeft hij een mooie selectie gemaakt en deze selectie, iets van vijftig stuks, werd fraai tentoongesteld onder de titel Wyman Shoots. Erg fraaie platen, erg leuk om te zien.

Op een begeleidende film geeft Wyman een toelichting. Bijvoorbeeld op de enige foto waarop Keith Richards te zien is met een fraai blauw oog. Hem toegediend door Chuck Berry. Voor degenen die het verhaal niet kennen: tijdens een 1972-jamsessie in Los Angeles vond Chuck Berry dat die ene gitarist te hard speelde. "Turn it down", riep hij naar achteren. Richards deed alsof hij niets hoorde. "Turn it down!", riep Berry nogmaals. Richards draaide vervolgens zijn versterker nog wat harder. Daarop zei Berry helemaal niks meer, maar haalde fors uit met zijn rechter. "I didn't know it was you", zou Berry achteraf ter verontschuldiging hebben gezegd. Maar dat was volgens Wyman niet waar: Chuck Berry wist donders goed wie die gitarist was. "Liar".

Allemaal erg leuke foto's van bekende koppen. Brian Jones, Ron Wood, Mick Jagger, Charlie Watts, Nicky Hopkins, Mick Jones. Maar de show wordt natuurlijk gestolen door Keith Richards, de fraaiste kop van allemaal.

Een van de mooiste is een prent van drie heren: Wyman zelf, Bob Dylan en Ron Wood. Voor de verandering niet gemaakt door Wyman persoonlijk, maar door een vriendin. Hij had zelf de compositie bepaald, haar snel de camera in handen geduwd "en dan moet je zometeen op dit knopje drukken". Foto geslaagd.

Elders in het museum was ook nog de tentoonstelling Yesterday. Foto's van Nico van der Stam, gemaakt in de jaren zestig. Van popmuzikanten. Popfoto's dus. Van Bowie tot de Golden Earrings, van de Cats tot Pink Floyd. De Supremes op een Amsterdamse brug. Keurig alfabetisch geordend. Bijzonder. Feest der herkenning.

Reacties

Populaire posts van deze blog

5th Dimension Television

kersen keren

De mate van rampzaligheid