Uitsmeren

Dus om de piek af te vlakken wordt het aantal IC-opnamen uitgesmeerd in de tijd. Het moet immers uit de lengte of uit de breedte komen. We moeten het uitzingen. Laten we eens naar de X-as van die “flatten de curve”-grafiek kijken, naar de tijd. Hoe lang zal het duren? Het kabinetsbeleid gaat ervan uit dat zodra we groepsimmuniteit hebben ontwikkeld, dat dan de maatregelen kunnen worden afgeschaald. Vijftig tot zestig procent van ons moet antistoffen hebben. Voorlopig kom je alleen aan die antistoffen door ziek te worden. Impliciet is dus het doel: negen miljoen zieken in Nederland. Maar dus niet allemaal tegelijk!

Hoeveel zieken kunnen we tegelijkertijd hebben? Wanneer we allemaal slechts ‘milde klachten’ zouden krijgen, is er niets aan de hand. Maar dat is niet zo: een gedeelte van ons krijgt ernstige klachten. De vraag is: hoeveel zieken komen op de IC terecht? Laat ik dit laag inschatten: 1 procent, één op de honderd. Ik las ergens al veel hogere percentages, maar ik hoop echt dat dat te pessimistisch is. Laten we eens met die 1% gaan rekenen. Dan hebben we het over 1% van 9,000,000 mensen: 90,000 patiënten op de IC. We hebben in Nederland 1,150 IC-plaatsen en schalen op. Laten we aannemen dat we tot 2,000 plaatsen kunnen uitbreiden, en laten we ervan uitgaan dat die allemaal beschikbaar zijn voor coronapatiënten. Dan is de volgende vraag: hoe lang ligt een coronapatiënt op de IC? Weer een aanname: laten we dat op gemiddeld een week stellen. Dan hebben we dus nodig: 90,000 IC-patienten x 7 dagen = 630,000 IC-patiëntdagen. De capaciteit is 2,000 bedden. Dan moeten we de curve dus uitsmeren over 630,000 / 2,000 = 315 dagen, tot 1 februari volgend jaar. Dat gaat niet gebeuren, het zal ongetwijfeld sneller gaan. Gevolg: de curve blijft niet beneden de stippellijn. Kan niet. Of mijn aannames zitten er ver naast. De grootste onzekerheid zie ik bij die inschattting van 1% van de zieken naar de IC. Alleen wanneer dat percentage in werkelijkheid veel lager blijkt, zou het kunnen. Fingers crossed.

Gisteren trad minister Bruins van Medische zorg af. En wederom zijn veel evenementen afgelast: GP van Zandvoort, Bloemencorso van de Bollenstreek. Youp van ’t Hek in het ziekenhuis. Ook gisteren een company meeting via video-conferencing. We verkeren in zwaar weer. Het zijn bizarre tijden.

Reacties

Anoniem zei…
Het ziet er inderdaad slecht uit en misschien nog slechter dan je hier uitrekent. De duur van beademing zou vier weken duren, las ik. Of je de dagen efficiënt kunt uitsmeren, vraag ik me af. Je kunt drukke dagen niet compenseren met rustige dagen.
Ik ben dus voor een lock down en mensen die risico lopen op de ic te komen als ze besmet raken (als daarvan een profiel is op te stellen) zouden sociaal volledig geïsoleerd moeten worden. Supermarktbezoek zou voor hun gedaan moeten worden.

Michael

Populaire posts van deze blog

Everything is Broken

Milk Supply Chain Management

De Top-100 albums volgens de lezers OOR