Culturele diversiteit

Modellen helpen vaak om patronen te herkennen, te analyseren, om dan vervolgens tot conclusies te komen. Een hardnekkige stereotypering van consultants is dat ze alleen maar in matrices kunnen denken. Om dat cliché in stand te houden hierbij een culturele analyse van de landen die zich plaatsen voor de halve finales. Duitsland, Turkije, Rusland en Spanje of Italië. Voor deze analyse verdelen we Europa in vieren, waarbij we, zoals het in een rechtgeaarde twee-bij-twee matrix betaamt, twee gezichtspunten onderscheiden:

De olijf- c.q. wijngrens loopt van west naar oost door Europa. Ten zuiden van deze grens bereiden de mensen hun voedsel met olijfolie en drinken ze wijn bij het eten, ten noorden van deze grens bakt men in boter en drinken ze bier. De koffiegrens loopt van noord naar zuid door Europa. Ten westen wordt de koffie gefilterd voor inname, ten oosten drinken ze koffieprut. Deze grens valt min of meer samen met het Oosters Schisma van 1054.

De twee grenzen tesamen verdelen Europa in vier kwadranten.

Wat heeft dit nu met voetbal te maken? Opvallend is dat de vier landen die straks de halve finales zullen spelen elk één van deze kwadranten vertegenwoordigen. Daarbij maakt het zelfs geen verschil of Spanje of Italië vanavond wint.

Reacties

Isis zei…
Dan hoop ik stiekum dat 'against all odds' de olijvenprut kampioen wordt!
Felix zei…
Voedseldeskundigen zijn het erover eens dat Spanje kampioen wordt.

Populaire posts van deze blog

kersen keren

5th Dimension Television

De mate van rampzaligheid