Het Pantheon

PantheonOp de voorkant van het boek De ontdekking van de hemel staat een fraaie foto van de binnenzijde van de koepel van het Pantheon in Rome.

Dat Pantheon is een zeer bijzonder gebouw. Het grote gat in de koepel, de oculus, valt natuurlijk direct op. Zo is-tie gemaakt, tweeduizend jaar geleden. Dus wanneer het regent, dan regent het binnen.

Er bestaat een interessante connectie tussen dat Pantheon en de St. Pieter. Het Pantheon is nog in zeer goede staat, maar mist de bronzen omlijsting in het gewelf en de bronzen ornamenten van de zuilengang. We schrijven het jaar 1624. Voor de realisatie van Bernini's ontwerp voor het Baldakijn van de in aanbouw zijnde Sint-Pieter is nogal wat brons nodig. Meer brons dan er op de markt beschikbaar is. Probleempje. Maar niet voor de Business Executive van het project van de bouw van de Sint-Pieter. Paus Urbanus VIII Barberini laat het brons verwijderen uit het Pantheon en omsmelten om er dat baldakijn boven het hoofdaltaar van de Sint-Pietersbasiliek van te laten gieten. Dit werd als een grof schandaal beschouwd en leidde tot een beroemd geworden uitspraak: quod non fecerunt barbari, fecerunt Barberini, vrij vertaald: wat de Barbaren niet hebben gesloopt, hebben de Barberini wel afgebroken.

Bernini's baldakijn - Sint-Pieter, RomeHet Baldakijn van Bernini staat in de Sint-Pietersbasiliek boven het graf van Petrus. Het Baldakijn werd gebouwd met de bedoeling om het verband tussen het graf en de basiliek uit te laten komen. De kerk is namelijk op die plek gebouwd vanwege dat graf.

Dat Baldakijn is volop versierd, met frutsels en franjes. Echt op en top barok.

Het is een mooi ding. Alleen een beetje jammer dat ze daarvoor het interieur van het Pantheon hebben gesloopt.

Reacties

Populaire posts van deze blog

5th Dimension Television

kersen keren

De mate van rampzaligheid