Fietsen

Naar de haaien

De ruzie tussen de internationale wielerbond UCI en de organisator van de Tour de France is nog lang niet bijgelegd. Integendeel. Beide organisaties spelen hoog spel, over de hoofden van de ploegen heen.

Zie: FritZ: Hoog spel

Ploegen moeten dus kiezen: óf ze doen mee aan de Protour: de wedstrijden die meetellen voor de wereldbeker. Óf ze doen mee aan de Tour de France. Maar omdat de organisator van de Tour de France óók de klassiekers Parijs-Roubaix en Parijs-Tours organiseert, dreigen die dan weer uit de wereldbeker te vallen. En omdat de organisatoren van de Giro en de Vuelta zich aan de zijde van de Tour scharen, geldt dat ook voor Milaan-Sanremo en de Ronde van Lombardije.

Dat kan toch niet waar zijn? Dat zou neerkomen op een scheuring in de wielersport: uiteindelijk twee bonden, twee series wedstrijden. Dat soort krankzinnige situaties kennen we bijvoorbeeld uit het boksen en het darten. Bij het schaken was het ook lang zo, maar daar hebben ze het gelukkig bijgelegd.

Wat een stel idioten zijn dat bij die organisaties. Ga toch fietsen!

Het Protour-schema voor het seizoen 2007 ziet er op papier prachtig uit. Ik zou het een drama vinden wanneer daar de èchte klassiekers tussenuit zouden vallen. Om maar niet te spreken van een Tour de France waaraan alleen renners van kleine ploegjes meedoen.

Morgen begint het seizoen in West-Europa, traditioneel met de Omloop Het Volk. Die valt nog niet onder de Protour. De strijd tussen de Protour en de wedstrijdorganisatoren zal zijn hoogtepunt bereiken in de dagen voorafgaande aan Parijs-Nice, die op 11 maart van start gaat. Het worden twee spannende weken. Waarbij de hamvraag zal zijn: wat doen de ploegen?

Vandaag komen de ploegen bijeen om hun standpunt te bepalen. Kiezen ze voor de één of voor de ander? Ik denk dat de grote ploegen zullen kiezen voor de grote wedstrijden. En die zijn niet van de UCI. En dus zal de Protour dit spierballengevecht gaan verliezen.

Ik verwacht de Rabo-ploeg gewoon aan de start van Parijs-Nice.

Links:
http://www.uciprotour.nl/ (officieuze site, maar zeer informatief)
http://www.letour.fr/ (officiele site organisatie Tour de France en Parijs-Nice)

Reacties

Freek zei…
Bovendien is het ook het gevecht tegen doping van de UCI en het afwijkende standpunt over doping dat de ASO jaren heeft ingenomen.

Populaire posts van deze blog

kersen keren

5th Dimension Television

De mate van rampzaligheid