Onder de glazen spin

David Bowie - Glass Spider (1987)

David Bowie - Glass Spider (special edition)Ik schreef al eerder over mijn zeer teleurstellende ervaring bij de eerste keer dat ik David Bowie live zag (zie: Never Let Me Down). Dat was in Rotterdam, in mei 1987.

Dat was toen de première van Bowie's wereldtoernee van dat jaar, de Glass Spider-tour. Die toernee zou in totaal 86 optredens in vijftien landen omvatten. Van de optredens aan het einde, in het Sydney Entertainment Centre, werden opnames gemaakt voor een concertfilm. Die film is onlangs op dvd uitgebracht.

De film is een mooie registratie van een indrukwekkende show. Ik kan nu dus eindelijk zien wat ik meer dan twintig jaar geleden vanaf de tribunes in de Kuip niet kon zien. En dat is veel. De Glass Spider shows waren misschien wel de meest extravagante die Bowie ooit heeft gedaan. Het decor is een gigantische spin, met poten aan alle kanten van het podium. En onder die spin speelt het zich allemaal af. Dansers met een uitgebreide strakke choreografie, een zanger die dan weer op het podium staat, dan weer bovenop de spin te zien is, dan weer aan een touw uit de spin naar beneden zakt. Er gebeurt continu van alles. Eén van de gitaristen tijdens de tour was Peter Frampton. Leuk om hem aan het werk te zien en te horen. Hij is lekker bezig, samen met Carlos Alomar, de andere gitarist. In The Jean Genie voeren de twee een gitaarduel; jammer dat in de mix Frampton's bijdrage aan dat duel om de een of andere vage reden nauwelijks hoorbaar is.

David Bowie vertelt het verhaal van de Glass Spider: Up until one century ago there lived, in the Zi Duang provence of an eastern country, a glass-like spider.

De setlist veranderde nogal tijdens de toernee. Zo tegen het einde van de tour kwamen er steeds meer oudere songs in de setlist. Het eerste gedeelte vooral liedjes van de jaren tachtig. Opvallend is de zeer stevige rockversie van China Girl. Maar in het tweede gedeelte passeren vele klassiekers uit de jaren zeventig de revue. In de toegift twee verrassende covers: Iggy Pop & The Stooges' I Wanna Be Your Dog en de Velvet Underground's White Light / White Heat. Voor die songs doet gastgitarist Charlie Sexton even mee, en pakt Bowie zelf ook een gitaar, ik denk voor het eerst sinds de Ziggy-tours uit 72/73. Op dat moment staan er dus vier(!) gitaristen op het podium. Het typische geluid van Tin Machine kondigt zich al aan. Zien we hier de geboorte van de grunge? Anyway, prima concertfilm!

De dvd heeft drie geluidstracks: een PCM-stereo, Dolby Digital 5.1 en 5.1-DTS. Beide surroundmixen klinken prima. Het valt me op dat de zang vrij sterk naar de achterspeakers is geplaatst.

De dvd is in twee verschillende uitgaves verkrijgbaar. Als gewone muziek-dvd, één schijfje in een doosje. Maar hij is er ook als speciale editie. Dan zitten er in het doosje ook nog twee audio-cd's, met de integrale opnames van het Glass Spider-concert in Montreal. Van dat concert circuleerde al een goede bootleg.

Tracklists

dvd: Intro / Up the Hill Backwards - Glass Spider - Day-In, Day-Out - Bang Bang - Absolute Beginners - Loving the Alien - China Girl - Rebel Rebel - Fashion - Never Let Me Down - "Heroes" - Sons of the Silent Age - band introductions - Young Americans - The Jean Genie - Let's Dance - Time - Fame - Blue Jean - I Wanna be your Dog - White Light / White Heat - Modern Love

extra cd-1: Intro / Up the Hill Backwards - Glass Spider - Day-In, Day-Out - Bang Bang - Absolute Beginners - Loving the Alien - China Girl - Rebel Rebel - Fashion - Scary Monsters (and Super Creeps) - All the Madmen - Never Let Me Down

extra cd-2: Big Brother - '87 and Cry - "Heroes" - Sons of the Silent Age - Time Will Crawl - Young Americans - Beat of your Drum - The Jean Genie - Fame - Time - Blue Jean - Modern Love

Fury Noir

Don't follow leaders, watch your parking meters

Reacties

Populaire posts van deze blog

Everything is Broken

Milk Supply Chain Management

De Top-100 albums volgens de lezers OOR