Over congressen en vliegtuigen

Henk Vredeling (1924 - 2007)

Henk VredelingFritz Korbach is niet de enige beruchte liefhebber van papegaaiensoep die deze week het nieuws haalde. Vandaag bereikte ons het bericht dat oud-minister van Defensie Henk Vredeling is overleden. En ook Henk stond erom bekend dat-ie wel een borrel lustte.

Vredeling was minister in het kabinet Den Uyl, van 1973 tot 1977. De eerste socialist op deze post. Het was zijn opdracht om flink te bezuinigen en dat waren de generaals niet gewend. Maar Henk trok zich van die weerstand weinig aan. In no-time waren vijf generaals vertrokken. Vredeling: "Wanneer een generaal het ergens niet mee eens was en dreigde ontslag te nemen, was dat voor mij al voldoende reden om hem te ontslaan". Dat is nog eens slagvaardig personeelsbeleid! Vredeling's belangrijkste project betrof de beslissing om de verouderde Starfighter gevechtsvliegtuigen te vervangen door nieuwere toestellen. Hij koos ervoor om F16's aan te schaffen. Terwijl binnen zijn partij, de PvdA, velen dat niet zo'n goed idee vonden. Tijdens een partijcongres leidde dat tot nogal wat commotie, waarop Vredeling geïrriteerd uitriep "congressen kopen geen vliegtuigen".

Vredeling was een notoire dwarsligger. Een man met een duidelijke mening. De Volkskrant kwalificeert hem als "geen groot staatsman, wel een man met karakter". Daar sluit ik me bij aan.

Reacties

Freek zei…
Franz is van krant gewisseld, dunkt mij. Is het Haarlems Dagblad ingeruild voor de katholieke krant?
Fury Noir zei…
Franz laat zich graag breed informeren. Dus naast het Haarlems Dagblad leest-ie ook het Raarlems Dagklad en de Volkskrant. Katholiek, hè.

Populaire posts van deze blog

Everything is Broken

Milk Supply Chain Management

De Top-100 albums volgens de lezers OOR