De Oscar Moenstrofee

Regenjas FranzDit weekend de elfde speelronde in de Eredivisie. Een ronde met een mooie opbouw. De appetizer op vrijdag smaakte al naar meer, de zaterdagse voorgerechten waren zeer smakelijk, en de hoofdgerechten op zondag waren niet te versmaden. Feyenoord-Ajax, 90 minuten lang puntje van de stoel.

Ook in deze negende ronde voor onze trofee waren we weer getuige van enkele topprestaties. Deze week is het thema "oliedom". Moeiteloos nomineren we voor u: VVV-aanvaller Samir El Gaaouiri, Sparta-verdediger Cees Toet, Utrecht-aanvaller Kevin Vandenbergh, Feyenoord-aanvaller Andwélé Slory en het Ajax-duo Luis Suárez / Albert Luque.

Samir El Gaaouiri

Vink verwijst Samir El Gaaouiri naar de kantVVV krijgt op zaterdag mededegradatiekandidaat Sparta op bezoek; een belangrijke zespuntenwedstrijd. Beide ploegen compenseren het schromelijke gebrek aan kwaliteit met tomeloze inzet. Op en over het randje; scheidsdrechter Vink laat veel toe. Dat levert een vermakelijk kijkspel hotsen-knotsen-begoniavoetbal op. De kijkvreugde bereikt halverwege de tweede helft een hoogtepunt. VVV-aanvaller Samir El Gaaouiri, met al een gele kaart op zak, wordt op links in de diepte aangespeeld, hij staat een paar meter buitenspel, de grens vlagt en de scheids fluit. Samir heeft de hele avond nog niets laten zien, maar ziet nu zijn kans schoon. Hij probeert alsnog de bal met een mooi lobje over de keeper in het doel te leggen. De mensen zouden immers kunnen denken dat-ie er helemaal niks van kan. De bal gaat naast, de scheids pakt een gele kaart, Samir's tweede, en El Gaaouiri mag naar de kant. Zo zien we ze graag.

Cees Toet

Sparta Rotterdamde èchte MaterazziIn dezelfde wedstrijd VVV-Sparta mag de jonge Cees Toet zijn debuut maken in het eerste van Sparta. In de 81e minuut, het staat 1-0 voor VVV, mag hij invallen en begint Sparta aan een alles-of-niets-offensief. Cees, bijgenaamd de Materazzi van Jong Sparta, doet meer dan zijn best. Hij onderscheidt zich in blessuretijd met een schandalige overtreding ergens rond de middenlijn. Hij pleegt een meer dan geslaagde aanslag op de achillespees c.q. het kuitbeen van een VVV-speler, die daarna per brancard van het veld moet worden gedragen. Toet is een aanwinst; Frusti-Cees heeft de juiste mentaliteit om het ver te schoppen in de strijd om onze Oscar Moenstrofee. Sparta-trainer Aandewiel na de wedstrijd: „Ik geloof nog heilig in deze jongens.”

Weer staat Sparta met lege handen. En op laatste plaats op de ranglijst. Gaat dat nog goedkomen? Gert Aandewiel is als trainer van Sparta op non-actief gesteld.

Kevin Vandenbergh

Kevin Vandenbergh; geen schopperWillem II-speler Frank van der Struijk heeft zaterdag in de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht een forse kuitblessure opgelopen. De verdediger kreeg vlak voor tijd een grove charge van de Belg Kevin Vandenbergh te verwerken. De actie van Kevin was volkomen onbegrijpelijk. Utrecht stond met 4-1 voor en er was geen vuiltje aan de lucht. Vandenbergh stond pas enkele minuten in het veld, nadat hij was ingevallen voor Leroy George. De aanvaller van FC Utrecht kreeg volkomen terecht de rode kaart van scheidsrechter Luinge. John van Loen, assistent-trainer van FC Utrecht: „Kevin is helemaal niet zo'n schopper.”

Andwélé Slory

Andwélé SloryNa een lange blessureperiode mag Slory diep in de tweede helft invallen in de meeslepende klassieker Feyenoord-Ajax. Het staat 2-2 en Feyenoord speelt met een man meer vol op de overwinning. De negentig minuten zitten er al op, wanneer Andwélé tot twee keer toe vrij voor keeper Stekelenburg komt. En tot twee maal toe mist hij dramatisch. Jammer voor hem, jammer voor Feyenoord. Maar van die twee kansen had er toch wel één in mogen zitten.

Luis Suárez en Albert Luque

Luis SuárezAlbert LuqueIn de rust van de klassieker krijgen de heren Ajax-collega's Luque en Suárez ruzie in de kleedkamer. Trainer Koster besluit om beiden in de tweede helft aan de kant te houden. Rommedahl en Kennedy nemen hun plaatsen over. Die twee wissels komen Ajax duur te staan wanneer halverwege de tweede helft Ogararu geblesseerd uitvalt. Want omdat inmiddels ook al Van der Wiel vervangen was moet Ajax met tien man verder. Dat kunnen de bekvechtende professionals Suárez en Luque zich persoonlijk aantrekken!