Kennemer voetbalmalaise

Het zat er al een paar weken aan te komen; de sportieve malaise in Kennemerland is nog nooit zo groot geweest als nu. We hebben het hier over de HFC Haarlem en over Stormvogels/Telstar. Beide voetbalploegen verloren voor de zoveelste maal dit seizoen. Haarlem in en van Emmen, met 3-0; Telstar op Schoonenberg van Volendam, met 3-2. En omdat Eindhoven, de nummer laatst, won staan ze nu samen onderaan in de Jupiler-league: Telstar laatste en Haarlem voorlaatste.

Haarlem en Telstar zijn buren. Geen twee andere ploegen in het betaalde voetbal hebben hun stadion op zo korte afstand van elkaar: Haarlem-Noord - Velsen-Zuid is een stukkie van niks. De mate van animositeit tussen voetbalsupporters is omgekeerd evenredig met de afstand tussen de thuisstadions. Haarlem- en Telstarsupporters gaan niet gemakkelijk door één deur. Al een paar jaar wordt er gesproken over een fusie. Eerst op fluisterende toon, maar de laatste tijd valt het f-woord steeds vaker. Gisterenmiddag sprak ik een verstokte Haarlem-liefhebber voor wie fuseren inmiddels een reële optie lijkt te zijn geworden.

Beide clubs leiden een kwijnend bestaan. Sterk verouderde stadions, al lang niet meer geschikt voor het spelen van betaald voetbal, nauwelijks bezoekers. En dus ook geen sportieve prestaties. Ja, Haarlem zit nog in de beker, maar heeft daarin zeer ongunstig geloot (uit tegen RKC Waalwijk, kansloos).

Samen sta je sterk. Het verdient aanbeveling om de mogelijkheden voor een fusie zeer serieus te onderzoeken. En de regionale sentimenten moeten daar dan maar even voor in de ijskast worden gezet. Want beide clubs zitten op een dood spoor: geen resultaten, geen bezoekers, geen geld, geen goede faciliteiten, geen goede spelers, geen resultaten, geen bezoekers, enz. Dat noemen we neerwaartse spiralen.

In het voorjaar van 2008 zal worden begonnen met de bouw van een nieuw stadion in Haarlem. Stadion Oostpoort. De plannen zijn goed. In Velsen zien ze waarschijnlijk groen van afgunst. Daar zitten ze al tijden met een concreet tribuneprobleem, waar de KNVB zelfs de licentie van Telstar afhankelijk van heeft gemaakt. Daar móet iets aan gebeuren, alleen wàt, dat weten ze daar nog even niet. Sinds vorige week ligt er weer een plan van Telstar en een bouwbedrijf, waar B&W van Velsen een beslissing over moet nemen.

Maar zouden de twee clubs dit soort plannen niet veel beter samen kunnen ontwikkelen en uitvoeren? Voetbal is populair in de regio. Kennemerland is sportief. Zouden we niet veel liever één gezonde BVO hebben in plaats van twee doodzieke? Hier ligt een grote uitdaging voor de betrokken bestuurders. Wanneer die zich over de huidige clubsentimenten heen kunnen zetten, ontstaat er ruimte voor het ontwikkelen van een goed gezamenlijk bedrijfsplan. Het aantal supporters is inmiddels al zover geslonken, dat de weerstand vanuit die kant steeds minder relevant wordt.

Reacties

Populaire posts van deze blog

kersen keren

5th Dimension Television

Het wonder van Haarlem