A Better Future

"And now for something completely different" hebben de Amerikanen gedacht. En kiezen ze Barack Obama als hun volgende president. Ik wens ze veel geluk, want dat zullen ze nodig hebben. Zelden zal een nieuw gekozen president zulke hooggespannen verwachtingen hebben gewekt.

Ja, toen in 1992 Clinton werd gekozen was er ook zo'n gevoel. Na de jaren met Reagan en Bush sr., twee oude mannen, was er ineens een president die jonger was dan Mick Jagger! En het werd inderdaad anders, maar de grote veranderingen, een inspirerende nieuw-liberale weg naar een sociaal Amerika hebben we niet gezien.

Obama zal het heel moeilijk krijgen. In de internationale politiek, met de vele dossiers met enorme binnenlandse vraagstukken, met de weerstand van de machtige federale diensten in Washington die hun eigen agenda's volgen. En vooral met Joe Sixpack, die a better future verwacht. En ik vind het op voorhand al niet eerlijk om daar één man verantwoordelijk voor te stellen. Want Obama staat voor een bijna onmogelijke opgave.

Blij dat Obama is gekozen? Ja. Optimistisch? Niet echt.

Het alternatief had natuurlijk veel leuker kunnen zijn: McCain president, Palin vice-president. Dat zou een lachwekkend circus hebben kunnen opleveren, wanneer McCain zijn ambtstermijn niet zou hebben kunnen volmaken. Jammer, een gemiste kans.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Everything is Broken

Milk Supply Chain Management

De Top-100 albums volgens de lezers OOR