Vogelaar moet wijken

Donderdagavond zijn we in de auto op de weg terug uit Alphen aan den Rijn. Ik zet de autoradio op Radio 1 om te horen hoe het Feyenoord vergaat in de tweede helft van de bekerwedstrijd tegen Hardenberg. En ik val midden in de persconferentie van Ella Vogelaar: ze vertelt dat ze van de PvdA-partijleiding ontslag heeft moeten nemen als programma-minister van Wonen, Wijken en Integratie. Ik ben verrast, al weten we natuurlijk al heel lang dat zoiets eraan staat te komen. De verrassing zit er niet zozeer in dát het gebeurt, maar eerder in hóe het gebeurt.

Signalen genoeg de laatste twee weken. Het financiele drama rond de peperdure verbouwing van de SS Rotterdam, het verhaal achter het piepkleine berichtje rond het vertrek van Dig Istha als communicatie-adviseur van de minister en Ella's 180-graden flip-flop met betrekking tot de registratie van ontspoorde Antilliaanse jongeren. En toch ben ik verrast!? Zal wel iets met mijn naiviteit te maken hebben. Ella's gemodder was natuurlijk niet van de laatste twee weken, en al die tijd leek het erop dat ze ermee weg zou komen, dat de PvdA het allemaal maar liet gebeuren. Niet dus.

Twee belangrijke overwegingen hebben Wouter ertoe gebracht om in te grijpen en wel nú. Eén taktische en één strategische. Wouters politieke positie is sterker dan ooit. De kredietcrisis is een ramp voor het land maar een zegen voor de PvdA-politicus. Als crisismanager toont hij visie en daadkracht, met vaste hand manoevreert hij ons door deze roerige tijden. En het belangrijkste: hij krijgt daarvoor ook de credits! Vooral door zijn optreden staat de PvdA heel stevig in de publieke opinie. Dit is Wouters finest hour tot nu toe.

En wat moet je dan met een aanmodderende minister op de dossiers waar je als PvdA juist mee wilt scoren? Het project Vogelaarwijken -nu nog met een hoofdletter, we zullen het nog meemaken dat die hoofdletter verdwijnt- is het vlaggenschip van de sociaal-democraten, het PvdA-antwoord op Wilders en Verdonk, de hernieuwing van de traditionele band tussen PvdA en de kansarmen in de samenleving. Dit project moet ervoor zorgen dat de PvdA de strijd om de gunst van de kiezer met de SP wint. En juist met dit project loopt het voor geen meter.

Ella zal op het laatst gedacht hebben, na alle kritiek vanuit de eigen partij "Wouter, als je het dan allemaal zo goed weet hoe het wél moet, doe het dan zelf maar." Maar dat doet hij natuurlijk niet. Een gekend en succesvol managementprincipe: ga zelf altijd één escalatieniveau zitten boven je belangrijkste project. Stel dus een projectmanager aan en neem zelf plaats in de project board. Schep voorwaarden, stel eisen, verschaf de financiele middelen en beoordeel de voortgang. Maar trek de kar niet zelf! Wanneer het goed gaat straalt het succes op jou af, maar wanneer het niet goed gaat kun je een ander, de projectmanager, de schuld geven. En dan bovendien door stevig in te grijpen nog aantonen hoe slagvaardig, hoe doortastend je bent. Wouter goes by the management book.

Wouters succes heeft internationale allure. Nederland schuift vandaag aan op het Witte Huis bij Bush bij het topoverleg van de G20. Het kan allemaal niet op - zijn positie wordt met de dag sterker. Zijn succes kan niet op. Maar wat levert dat succes op voor de bewoners van de Vogelaarwijken?

En Wouters Feyenoord won met 5-1.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Everything is Broken

Milk Supply Chain Management

De Top-100 albums volgens de lezers OOR