De Renaissance van de folkrock

Fleet Foxes

Fleet Foxes - Fleet Foxes (2008)

Jonge mannen met baarden. Jonge muzikanten uit Seatlle die voor hun debuutalbum een zestiende-eeuws schilderij van Breughel kiezen. Jonge mannen die heel goed hebben rondgesnuffeld in de platencollectie van hun (groot-)ouders. De Fleet Foxes.

In juni van dit jaar verscheen dat debuutalbum. Vrijdag hoorde ik het voor het eerst. En sindsdien loop ik een beetje verdwaasd rond. Want wat is dit mooi! Bijzonder, origineel, prachtige close-harmony-stemmen, ingetogen muziek. Dit is een album waarvoor superlatieven nodig zijn, om niet te zeggen dat voor dit album de superlatieven zijn bedacht.

Ik hoor klanken die me doen denken aan David Crosby, aan de Byrds, aan de Fairport Convention, aan veel van de mooie muziek die aan het einde van de jaren zestig en het begin van de jaren zeventig werd gemaakt. IJle klanken, middeleeuwse arrangementen. Maar het zijn vooral de stemmen die blijven hangen. Dit is voor mij dé cd van het jaar.

Tracklist: Sun it Rises - White Winter Hymnal - Ragged Wood - Tiger Mountain Peasant Song - Quiet Houses - He doesn't know why - Heard them Stirring - Your Protector - Meadowlarks - Blue Ridge Mountains - Oliver James

Fleet Foxes

Bekijk en beluister hieronder de werkelijk adembenemende video van White Winter Hymnal.

Reacties

Baba O'Riley zei…
Ola, heb de cd vanmiddag gekocht en idd erg mooi. Als je dit mooi vind dan moet je ook eens luisteren naar de band My Morning Jacket. Die bestaan al wat langer en maken soortgelijke muziek, hoewel Fleet Foxes is iets poppier.

Rock On.....

Populaire posts van deze blog

Everything is Broken

Milk Supply Chain Management

De Top-100 albums volgens de lezers OOR