privé geluid

Ik had er nog nooit van gehoord: active noise control. Maar het bestaat en wordt toegepast. Het klinkt te fantastisch voor woorden: een systeem dat ongewenst geluid onhoorbaar maakt door een "tegengeluid" te produceren. Het principe is gebaseerd op de golfeigenschappen van geluid. Door een zelfde geluidsgolf te produceren als het ongewenste geluid, maar dan met een tegengestelde amplitude, interfereren beide golven tot nul. Destructieve interferentie noemen ze dat.

Wordt toegepast in oortjes. Aan de buitenkant zitten microfoontjes. Deze vangen het omgevingsgeluid op, leiden het naar een computer die dat geluid analyseert, "omkeert" en terugleidt naar de speakertjes aan de binnenkant van de oortjes. Schijnt zeer effectief te zijn.

Dit is nog maar een toepassing op microniveau. Op elke plek in de auto je eigen geluid, moet kunnen. Maar denk ook eens aan de schier onbeperkte mogelijkheden die dit biedt wanneer het in het groot wordt aangewend! Weg met al die geluidswallen langs de snelweg! Schiphol kan onbeperkt doorgroeien, want niemand hoort nog een vliegtuig starten of landen!

We staan aan de vooravond van een geluidsrevolutie. Sound will be personal again!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Everything is Broken

Milk Supply Chain Management

De Top-100 albums volgens de lezers OOR