Kaat Haardoordewar

Dragan DrabicRadovan KaradžićRadovan Karadžić

Eindelijk gearresteerd. De man die opdracht gaf voor de etnische zuiveringen van Kroaten en Bosniakken tijdens de Bosnische Oorlog. Het duurde een tijdje, maar uiteindelijk hebben de Serviërs hem opgepakt.

Ik kan me aan de ene kant goed voorstellen dat het zoveel moeite heeft gekost om hem te vinden. Hij had zich immers prima vermomd. Niemand zal in die man met die enorme witte baard die zich Dragan Drabic noemde die gijze dakduif Karadžić hebben herkend. En ze hebben heus wel gezocht naar hem, daar ben ik van overtuigd. Al was het alleen maar om te weten waar hij zat.

Maar aan de andere kant wil het er bij mij ook niet helemaal goed in dat ze nog steeds aan het zoeken waren. Als de Servische inlichtingendienst iemand wil vinden, dan vinden ze hem. Zeker als-tie in Belgrado woont en werkt. Ik denk dus dat ze naar hem hebben gezocht, en dat ze hem al op zeker een tijdje terug hebben gevonden. En dat de Servische politiek vanaf dat moment heeft gedaan alsof ze niet wisten waar hij was.

Totdat er een andere politieke partij aan de macht komt in Belgrado. Die wil Servië mee laten doen met Europa. Dat verandert de zaak volkomen. En dan het dus gebeuren dat Karadžić "toevallig" wordt aangehouden in de bus. Binnenkort komt-ie naar Den Haag om zich te verantwoorden voor het Joegoslavië-tribunaal.

Nu Mladić nog.

En dan is de weg vrij om over een toekomstig EU-lidmaatschap van Servië te praten.

Reacties

Freek zei…
Zo kan Jozias van Aartsen als bugemeester van Den Haag zich toch nog een keer over Radovan Karadczic ontfernmen.

Populaire posts van deze blog

kersen keren

5th Dimension Television

Het wonder van Haarlem