De Paarse Krokodil

Op zijn weblog schreef Gerrit Zalm vorige week "Vertrek naar de Tweede Kamer waar ik op de agenda sta in verband met de behandeling van het wetsontwerp Paarse Krokodil." Hier heb ik even wat gemist.

De Paarse Krokodil kennen we natuurlijk allemaal van de tv-reclame. Een moeder staat met haar dochtertje aan het loket bij het zwembad en ze moet allerlei formulieren invullen ("ook aan de achterkant") om haar opblaaskrokodil terug te krijgen. "Maar daar staat-ie", zegt ze tegen de loketmeneer. "Ja, daar staat-ie", antwoordt die meneer. Een treffend beeld van hoe ambtelijke procedures werken, een herkenbare metafoor voor bureaucratie, onjuiste informatie en van het kastje naar de muur gestuurd worden.

Zalm refereert aan het wetsvoorstel tot wijziging van enkele belastingwetten ter vermindering van administratieve lasten. Dit staat bekend als het Wijzigingsplan «Paarse krokodil». Komt uit de koker van het Ministerie van Financiën. Typerend, de doelstelling is kennelijk niet het verbeteren van de kwaliteit van de dienstverlening aan de burgers, maar het wegnemen van inefficiencies binnen de ambtelijke (fiscale) organisatie. Zalm boekt het in als bezuiniging. En de opbrengst geeft hij terug aan de belastingbetaler. Om het beeld van het zwembadloket nog even terug te halen: de openingstijden van het loket worden beperkt en de stijging van het tarief voor een zwembadkaartje valt € 0,01 lager uit.

Ik ben gek op paarse krokodillen. Op de een of andere manier geniet ik telkens weer van de intrinsieke schoonheid van deze prachtige beesten. Formulieren, stempels, parafen, loketten, het is allemaal even prachtig, wanneer je er van een afstandje naar kijkt. En er zijn gelukkig heel veel paarse krokodillen onder ons. Houd je ogen open, kijk goed om je heen, en je ziet ze overal. Het zal echt niet zo zijn dat met het aannemen van dit wetsvoorstel het beestje met uitsterven zal worden bedreigd. Tips zijn welkom. Ik nodig iedereen uit om zijn of haar ontmoetingen met paarse krokodillen hier te melden. Dan kunnen we er allemaal van genieten.

Reacties

Populaire posts van deze blog

kersen keren

5th Dimension Television

Het wonder van Haarlem