Aangrijpend

Johnny Cash - Hurt

Popmuziek is niet alleen maar dansmuziek, het is niet altijd seks en drugs en rock 'n roll. Het is niet altijd feest. Één van de meest aangrijpende video's die ik ken is Mark Romanek's video van een van Johnny Cash' laatste liedjes, Hurt.

We zien Johnny Cash, vlak voor zijn dood in 2004. Een clip die vervolgens bij de MTV Awards zes keer werd genomineerd, onder meer voor Video Of The Year. Er volgde een Grammy voor Best Short Form Video. Ook Rolling Stone riep de clip uit tot Video van het Jaar en vorig jaar werd ‘Hurt’ in Groot-Brittannië zelfs verkozen tot Beste Video Ooit.

‘Hurt’ toont ons een oude ziel die terugkijkt op zijn leven. Zijn ooit zwarte haar is witgrijs, hij beweegt moeizaam en het vuur in zijn ogen lijkt gedoofd. De close-ups van zijn gezicht tonen het bewijs van zijn slechte gezondheid. Cash leed aan diabetes, had hartklachten en een slopende neurologische ziekte.

Archiefbeelden van een jonge, vitale Cash maken de shots van de oude Cash nog confronterender. Ook zien we lege planken en kapotte objecten in het door overstroming beschadigde House Of Cash Museum. ‘Everyone I Know Goes Away In The End’ zingt Cash terwijl een foto van zijn moeder verschijnt. Hij giet met trillende handen wijn over het eten. ‘You Can Have It All, My Empire Of Dirt’, spuugt hij bijna uit. Ook zijn vrouw June Carter Cash kijkt toe, staand op de trap achter hem. Beelden van een kruisiging worden afgewisseld met die van Cash zelf. De shots springen heen en terug terwijl de spijkers in het kruis gaan.


Cash overleed zes maanden na de opnames van ‘Hurt’, vier maanden na zijn vrouw June.

Reacties

Isis zei…
Kippenvel..
Baba O'Riley zei…
Klein aanvullend detail: Origineel is van grunge band Nine Inch Nails. Dit is echt geweldig!!!!!

Populaire posts van deze blog

kersen keren

5th Dimension Television

De mate van rampzaligheid