De schatkist

De actievoerende politie-agenten hebben zich de woede van de KNVB op de hals gehaald. De wedstrijden tussen Ajax en PSV en Feyenoord en AZ moesten worden afgelast en het hele land is in rep en roer. Maar de dienders geven natuurlijk niet op; ze willen betere arbeidsvoorwaarden en ze zullen blijven actievoeren totdat ze tevreden zijn. De politiebonden hebben al aangekondigd dat ze het volgende weekeinde publieksvriendelijke acties houden. En daarbij doelen ze op acties die de schatkist van Bos direct zullen treffen. Je kunt je afvragen hoe publieksvriendelijk dat is. Want wat er in die schatkist zit is namelijk van ons allemaal. Die is niet van Bos, nee, die is van Nederland. Ik beschouw die schatkist als het beste goede doel dat we hebben. We hebben ons hele staatsbestel ingericht om het geld dat we met z'n allen elke dag, week, maand, jaar inzamelen zo goed mogelijk te besteden aan zo veel mogelijk goede doelen. Onderwijs, gezondheidszorg, huisvesting, defensie, ontwikkelingssamenwerking, noem maar op. Betere doelen bestaan niet.

Ik begrijp dat agenten goede arbeidsvoorwaarden nodig hebben om hun werk te kunnen doen. Ik accepteer dat ze actievoeren om hun wensen en eisen kracht bij te zetten. Maar laat de bonden niet aankomen met woorden als "publieksvriendelijk", als ze daarmee bedoelen te zeggen dat ze onze samenleving duperen.

Laat ik het nog één keer zeggen: de schatkist is niet van Wouter Bos. Alleen al door dergelijke termen te gebruiken vergroot je de afstand tussen "Den Haag" en de samenleving. De politiek, dat ben je zelf.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Everything is Broken

Milk Supply Chain Management

De Top-100 albums volgens de lezers OOR