This is how you disappear

Scott Walker - Climate of Hunter - 1984

Scott Walker: Climate of HunterNieuwe aanwinst in mijn cd-collectie (via e-Bay). Scott's eerste jaren tachtig solo-album, na zijn tweede Walker Brothers-periode. Op Climate of Hunter gaat Scott verder waar hij op het laatste Walker Brothers-album (Nite Flights uit 1977) was gebleven.

Climate of Hunter begint met het lied Rawhide, en dat lied zet direct de toon. De eerste regel van de tekst is "This is how you disappear", en dat is precies wat Scott met dit album heeft bereikt. Deze muziek is dermate ontoegankelijk, op momenten zo onbegrijpelijk, dat het grote publiek het allemaal niet meer kon volgen. Walker verdween met deze muziek in de anonimiteit, om er niet meer uit te voorschijn te komen.

De muziek op dit album is gewoon vreemd, raar. Het lijkt werkelijk nergens op. Komt nog het meest in de buurt van de elektronische muziek van bijvoorbeeld Kraftwerk, Brian Eno. Maar vergis je niet, het is allemaal verre van mechanisch. Onbegrijpelijke teksten, breed uitgesponnen soundscapes. Toch heeft Scott op dit album nog niet helemaal afscheid genomen van traditionele songstructuren. Op zijn volgende albums zou het allemaal nog vreemder worden. Dit is allemaal hoogst interessant. Hoogtepunt: Blanket Roll Blues.

Om een indruk te geven van het licht absurdistische karakter van dit album, kijk dan eens naar de tracklist. Vier liedjes die als titel meekrijgen "Track Three", "Track Five" enz. Aan de totstandkoming van het album deden wat vriendjes van Scott mee, waartussen we twee bekende namen tegenkomen: Billy Ocean zingt mee op Track Three en Mark Knopfler horen we gitaar spelen in Blanket Roll Blues.

Tracklist: Rawhide / Dealer / Track Three / Sleepwalker's Woman / Track Five / Track Six / Track Seven / Blanket Roll Blues

Fury Noir

I'm just a space cadet, he's the Commander.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Everything is Broken

Milk Supply Chain Management

De Top-100 albums volgens de lezers OOR