De voorlaatste ronde

Corus Chess 2008Vanmiddag naar Wijk aan Zee, om als bezoeker de twaalfde en voorlaatste ronde van het Corus Chess schaaktoernooi 2008 bij te wonen. Al een paar jaar ga ik een middagje rondkijken; is altijd erg leuk. De partijen worden gespeeld in een grote sporthal. De grootmeesters spelen hun partijen aan hun tafeltjes aan een kant van de zaal. Gescheiden van het publiek door middel van een balustrade. Boven die balustrade hangen schermen waarop dat publiek de partijen van zet tot zet kan volgen. In de rest van de zaal spelen de honderden andere enthousiaste schakers hun partijen. Vaak in een oorverdovend geroezemoes. Benieuwd of ik zero nog tref.

Even verderop staat een grote tent en daar worden partijen geanalyseerd. Dat gebeurt in een soort act voor drie heren. Één van de drie zit achter een computer aan de zijkant van een podium, en daarop volgt-ie de zetten van de partijen uit de toernooizaal. De twee andere heren wisselen elkaar af op het podium, waar ze de zetten handmatig naspelen op een analysebord. Bij dat naspelen geven ze commentaar, onderzoeken ze mogelijkheden die ze zelf bedenken of die hen vanuit de zaal worden toegeroepen. Slimme tips vanuit de zaal belonen ze met een aardigheidje. De amusementswaarde van deze analyses is sterk van de persoon afhankelijk. Ik vind het zelf altijd erg aardig wanneer Lex Jongsma deze rol vervult.

In groep A van de Grootmeesters is het spannend. De stand aan kop:

1. Aronian , 7 punten
2. Radjabov, Carlsen en Anand, 6½ punt
5. Kramnik, Adams en Ivanchuk, 6 punten

Deze mannen strijden nog om de zeer prestigieuze toernooioverwinning. De anderen staan op te grote achterstand. Op het programma vandaag de volgende partijen:

Van Wely - Anand
Kramnik - Carlsen
Radjabov - Leko
Mamedyarov - Gelfand
Eljanov - Topalov
Adams - Polgar
Aronian - Ivanchuk

Van Wely speelt een ongelukkig toernooi. Het is net AZ: hij speelt prima, bouwt een overwicht uit tot een goede stelling. Maar dan gaat er wat fout en verliest-ie alsnog. Zo ging dat in de laatste drie partijen. En daarmee is hij in het rechterrijtje beland. Hij zit in de hoek waar de klappen vallen. Misschien dat hij zich vanmiddag kan herstellen, met wit tegen wereldkampioen Anand. In ieder geval een partij om naar uit te kijken.

Reacties

Populaire posts van deze blog

kersen keren

5th Dimension Television

De mate van rampzaligheid