Intelligente actie

The Bourne IdentityThe Bourne SupremacyThe Bourne Ultimatum

The Bourne Ultimatum - Paul Greengrass (2007)

Vanavond deel drie uit de Jason Bourne-serie gezien. Na deel één (Identity) uit 2002 en deel twee (Supremacy) uit 2004 heet deze film uit 2007 The Bourne Ultimatum. Het verhaal gaat verder waar het aan het einde van deel twee was gebleven. Naadloos. Wanneer je de film wilt zien en je kent de eerdere delen niet, dan heb je denk ik een probleempje: je zult er weinig van begrijpen. Maar ik heb dat probleem gelukkig niet, want beide films heb ik al enkele keren eerder gezien.

The Bourne UltimatumDit is opnieuw een mooi gemaakte spannende en slimme actiefilm. Het verhaal zit goed in elkaar, vanaf het begin van deel één tot aan het einde van deel drie is de verhaallijn consistent en logisch. Een ultrageheim CIA-programma loopt verkeerd en er moet heel wat herstelwerk worden verricht. Dat speelt zich dan af in Italië, Zwitserland en Frankrijk (Identity), India, Frankrijk, Nederland, Duitsland en Rusland (Supremacy) en in Frankrijk, Engeland, Spanje, Marokko en uiteindelijk in de VS (Ultimatum). Spectaculaire achtervolgingen en vechtscènes, gefilmd in een buitengewoon hoog tempo, vaak met een hand-held camera, waarbij de regisseur op de juiste momenten een rustpunt inbouwt.

Goede muziek, die de spanning goed opbouwt of juist weer iets laat zakken. Moby's Extreme Ways in een nieuwe versie zit weer onder de aftiteling. Goed geacteerd ook. Vooral door Matt Damon, die de rol van de hoofdpersoon Jason Bourne meer dan overtuigend speelt. Maar ook Joan Allen, de CIA-projectmanager Pam Landy die we in The Bourne Supremacy al leerder kennen, doet het weer prima.

Het film laat aan het einde de mogelijkheid van een vervolg open. Maar ik heb begrepen dat daar geen plannen voor bestaan.

Reacties

Populaire posts van deze blog

kersen keren

5th Dimension Television

De mate van rampzaligheid