Two Sevens Clash

Culture

Gisteren was het 7 juli, de zevende van de zevende. En 7 juli betekent voor mij: reggae. Normaal gesproken ben ik geen buitengewoon reggae-fan, maar één dag per jaar maak ik dus een uitzondering. Op die dag pak ik de cd "Two Sevens Clash" van het Jamaicaanse trio Culture uit de kast en die gaat dan een dag lang in de speler. Vrolijke muziek met een spirituele boodschap.

Two Sevens Clash dateert uit 1976. Veel rasta's in Jamaica zagen uit naar de datum 7 juli 1977, 7-7-'77. Het getal zeven is immers een geluksgetal en op die datum zou wel eens iets heel bijzonders kunnen gebeuren: er waren nogal wat rastafari's die verwachtten dat op die dag de beloften van hun grote profeet Marcus Garvey werkelijkheid zouden worden. En in die blijde verwachting zongen de drie leden van Culture hun blijde boodschap.

Two Sevens Clash is een bijzonder reggae-album. Wanneer je bij reggae direct aan Bob Marley denkt, neem dan eens de moeite om naar Culture te luisteren. Driestemmige zang, liedjes met een boodschap, simpele rechttoe-rechtaan begeleiding: bas en drums, knetterende slaggitaar, piano, saxofoon, trompetten en trombones, er gebeurt van alles. Liedjes waarin de positieve rasta-boodschap centraal staat. Hier word je vrolijk van.

Tracklist: Get Ready To Ride The Lion To Zion / Black Starliner Must Come / Jah Pretty Face / See Them A Come / Natty Dread Taking Over / Calling Rasta Far I / I'm Alone In The Wilderness / Pirate Days / Two Sevens Clash / I'm Not Ashamed

Dit was het eerste album van Culture. Het betekende voor hen direct een doorbraak in zowel Jamaica als het Verenigd Koninkrijk. Ze zijn er nog steeds, en ze hebben nog steeds heel veel succes, zowel met hun albums als met hun opwindende live-optredens.

Reacties

Freek zei…
Ook een album voor mijn CD wisselaar?
Frans zei…
Zeer zeker. Alleen in de zomer. En met het raampje open.

Populaire posts van deze blog

kersen keren

5th Dimension Television

De mate van rampzaligheid