Het verdrag

De Europese Top is geslaagd: de regeringsleiders van de 27 landen zijn het eens geworden over een nieuw verdrag. Dat was nodig omdat Nederland en Frankrijk de vorige versie hadden afgewezen. Knap staaltje van Angela Merkel. Bonuspunten voor haar.

Hoe zal het nu verder gaan met dit nieuwe verdrag? In Nederland zal eerst de politieke beslissing moeten worden genomen hoe we tot eventuele ratificatie van dit verdrag kunnen komen. Is dat een rol voor ons parlement? Of is het aan de Nederlandse bevolking om ja of nee te zeggen?

De SP neemt al stelling: "Wij willen een referendum in het voorjaar van 2008." Ik denk dat veel Nederlanders na het "nee" in 2005 verwachten dat ze over dit verdrag opnieuw het laatste woord hebben. Ik denk ook dat onze regering zal inzien dat het niet anders kan. Nederland bleek in meerderheid tegen Europa. Het gevolg van het uitschrijven van dat referendum is dat ons parlement het mandaat om te mogen beslissen over de rol van Nederland in het toekomstige Europa moet terugverdienen. En dat kan alleen in een tweede referendum.

Franz neemt dus ook stelling: hij zegt "ja" tegen het nieuwe verdrag.

Reacties

Populaire posts van deze blog

kersen keren

5th Dimension Television

De mate van rampzaligheid