Aan de Donau (deel 2)

Melk (A)

Op zondag maken we een ritje door de omgeving. We komen in het stadje Melk terecht. Wereldberoemd in heel Oostenrijk vanwege een enorm groot klooster. Dat klooster, Stift Melk, staat op een rots, hoog boven de stad, met uitzicht over de Donau.

Dat klooster stamt oorspronkelijk al uit de elfde eeuw. Het is van de Benediktijner monniken, die er iets moois van hebben gemaakt. In de loop der jaren was het wat achteruitgegaan, maar sinds enige tijd staat het op de Unescolijst van werelderfgoederen, en dat heeft ertoe geleid dat het grootscheeps is gerenoveerd. Die werkzaamheden zijn hier en daar nog aan de gang, maar het klooster zelf staat er inmiddels weer fraai bij.

De eerste indruk is er vooral een van "groot".

Stift Melk

Een groot gedeelte van het klooster is open voor publiek. We wandelen op ons gemak door de tentoonstellingszalen met religieuze kunstwerken, door de bibliotheek met duizenden middeleeuwse handwerken, door de grote kerk met uitbundige barokke versiersels, over de zonovergoten binnenplaats. Vanaf het voorplein van de kerk hebben we een weids uitzicht over de stad, de rivier en de heuvels in de omgeving.

Daarna koffie in het restaurant buiten het klooster. De rest van de middag brengen we door in de koele kloostertuin. We eten onze broodjes in een soort van pergola, tussen de rozen. Af en toe waaien flarden van het een of ander Gregoriaans gezang door de bomen over onze hoofden. Hoe rustig kan het ergens zijn? Boek erbij, niks aan de hand.

Tommie brengt ons 's middags snel weer naar het hotel.

Reacties

Populaire posts van deze blog

kersen keren

5th Dimension Television

Het wonder van Haarlem