De terugkeer van Europa

Europa als campagnethema

Eindelijk is het dan zover: het thema "Europa" steekt de kop op tijdens de campagne. Het is Marijnissen die het vuurtje opstookt. De SP heeft laten onderzoeken hoe de Nederlandse kiezer, anderhalf jaar na het debacle met het referendum, denkt over de Europese grondwet. En wat blijkt: de tegenstand is nog verder toegenomen. Marijnissen wil duidelijkheid: hij eist van de andere partijen dat ze een standpunt innemen. Hij zegt erbij dat hij die partijen niet vertrouwt.

Hij heeft hier wel een punt. Zowel PvdA als CDA als VVD zijn voorstander van verdere Europese integratie en bestuurlijke veranderingen in Brussel. Maar daar hoor je ze niet over, omdat ze weten dat de kiezer in Nederland daar anders over denkt. De SP is faliekant tegen, steekt dat niet onder stoelen of banken en ziet electorale mogelijkheden.

Ook ik vind het onbegrijpelijk dat, met uitzondering van die SP, geen van de partijen aan de kiezer duidelijk maakt waarom die Europese grondwet zo belangrijk is. Ze proberen het niet eens. Je kunt niet doen alsof Europa niet bestaat; door er niet over te praten gaat het heus niet weg. Daarom: Bos, Balkenende, Rutte, verklaar u nader!

Reacties

Populaire posts van deze blog

kersen keren

5th Dimension Television

De mate van rampzaligheid