De Bidprent - aflevering 1

Vanaf vandaag beginnen we hier mee een serie onder de titel BIDPRENT. De serie speelt zich af in Haarlem. "Bidprent" is een acroniem en het staat voor:
B eelden
I n
D e
P ublieke
R uimte
E xclusief
N ader
T oegelicht
Het gaat dus over standbeelden in het Haarlemse straatbeeld.

Ik ben altijd op de een of andere manier gefascineerd door beelden. Ze staan daar maar te staan, vaak al heel erg lang. Ze vervullen een belangrijke, vaak heel symbolische functie. Beelden zwijgen natuurlijk, maar als je goed kijkt, dan hoor je ze heel veel vertellen, zou je kunnen zeggen.

In aflevering 1 maken we kennis met een van de meest beroemde Haarlemmers uit de geschiedenis.

Laurens Janszoon Coster - Grote Markt

Laurens Janszoon CosterMidden in de stad, op het grote plein tussen de Grote Kerk en het Stadhuis staat een groot standbeeld. Dit betreft Laurens Janszoon Coster (Haarlem, ca. 1370-1440), die evenals de Duitser Johannes Gutenberg genoemd als een van de uitvinders van de boekdrukkunst. Met name in Haarlem, waar hij vandaan komt.

Een typische local hero zou je kunnen zeggen. Haarlem is duidelijk trots op deze man. Zijn standbeeld staat op de meest prominente plaats in de stad.

Het beeld mag dan wel op een prominente plaats staan, het staat er niet echt florissant bij. Wanneer er markt is (en dat is vaak!) staat het beeld meer in de weg dan dat het iets toevoegt aan het plein. Het beeld is overwegend groen van kleur. Dat zal te maken hebben met het materiaal waar het van gemaakt is (koper?, brons?). Het staat er vast al heel lang, het ziet er sterk verweerd uit.

Laurens houdt zijn rechterarm gestrekt omhoog. Onder zijn linkerarm houdt 'ie wat tegen het lichaam gedrukt. Zal wel een boek zijn.

Los van de vraag of hij nu wel of niet de uitvinder van de boekdrukkunst in Europa is geweest, op de een of andere manier is de combinatie "Haarlem" en "drukkerijen" door de eeuwen heen een succesvolle combi geweest. De grafische tak is altijd sterk vertegenwoordigd geweest in het Haarlemse. Nog geen tweehonderd meter achter het beeld bevindt zich het grote gebouw waarin vanaf de achttiende eeuw de drukkerij van Joh. Enschedé was gehuisvest. En dat was niet de enige drukkerij.

Ik vraag me af hoe lang dit beeld er al staat.

Reacties

Populaire posts van deze blog

kersen keren

5th Dimension Television

De mate van rampzaligheid